Σε νέες συγκρούσεις ενεπλάκησαν σήμερα (16/10) δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, για να εξανεμίσουν τις ελπίδες για τερματισμό των εχθροπραξιών που μαίνονται σχεδόν τρεις εβδομάδες για τον θύλακο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στις εξελίξεις αυτές πήρε θέση ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος επέρριψε στην Τουρκία την ευθύνη για την αναζωπύρωση της κατάστασης.

Ο Πομπέο δήλωσε πως η Άγκυρα επιδείνωσε τη σύγκρουση, παρέχοντας πόρους στους Αζέρους. Χρειάζεται μια διπλωματική επίλυση μάλλον αντί «τρίτες χώρες να έρχονται και να παρέχουν τη δύναμη πυρός τους σε αυτό που είναι ήδη πυριτιδαποθήκη μιας κατάστασης», δήλωσε σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο WSB Atlanta.

Το χειρότερο ξέσπασμα βίας στον Νότιο Καύκασο, αφότου οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε πόλεμο για τον θύλακα τα έτη του 1990, οι μάχες κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια ανθρωπιστική καταστροφή, ειδικά αν εμπλακούν σε αυτές η Ρωσία και η Τουρκία.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται και κυβερνάται από Αρμένιους.

Η Τουρκία έχει εξαπλασιάσει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς τον στενό της σύμμαχο, το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία, έχει στενές σχέσεις με αμφότερες τις πλευρές, αλλά έχει μια αμυντική συμφωνία με την Αρμενία. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια στην Κασπία Θάλασσα.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις πως μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας το περασμένο Σάββατο (10/10), ώστε οι δύο χώρες να ανταλλάξουν αιχμαλώτους και σορούς, έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησαν αλλήλους για επιθέσεις και η κάθε χώρα υποστηρίζει ότι έχει το πάνω χέρι στη σύγκρουση.

Ο αξιωματούχους του αρμενικού υπουργείου Άμυνας, Αρτσρούν Χοβχανισιάν, δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε βομβαρδισμούς πυροβολικού εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τον βορρά «περιφρονώντας πλήρως την ανθρωπιστική εκεχειρία». Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσθεσε πως αζερικές δυνάμεις απωθήθηκαν και υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε, από την πλευρά του, πως δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν και πως αζερικές δυνάμεις ανέκτησαν το πλεονέκτημα κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τα μέρη.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Επίσης, το Μπακού κατηγόρησε το Γερεβάν για μια πυραυλική επίθεση στην Ορντουμπάντ στην αυτόνομη επαρχία Ναχιτσεβάν, μια περιοχή που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά περιβάλλεται από την Αρμενία και το Ιράν. Η Αρμενία αρνείται ότι διενήργησε τέτοια επίθεση.

Τέλος, το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατέγραψε άλλες 29 απώλειες στρατιωτών, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 633 ο αριθμός των στρατιωτών του θυλάκου που σκοτώθηκαν αφότου ξέσπασαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου. Το Αζερμπαϊτζάν δεν ανακοινώνει στρατιωτικές απώλειες.

Το γραφείο του Αζέρου γενικού εισαγγελέα ανέφερε πως 47 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 222 έχουν τραυματιστεί.

Πηγή: newsbeast.gr