Με σαφείς αιχμές κατά της Ε.Ε. η οποία δεν παρενέβη εγκαίρως δίνοντας ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση – ασπίδα κατά της ενεργειακής κρίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης με μέτρα ανακούφισης και για τη μεσαία τάξη.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στηρίζονται σε 4 πυλώνες:

 • Αναδρομικά για όλους τους πολίτες από Δεκέμβριο μέχρι Μάιο

Η Πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί τους 5 αυτούς μήνες. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Επίσης για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους.

 • Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής – πλαφόν σε χονδρική και λιανική

Κρατική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με έναν μόνιμο  και δίκαιο τρόπο που θα εξορθολογίσει την αγορά και θα σταθεροποιήσει τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.  Από τον Ιούλιο δρομολογείται ένα σύστημα που κόβει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Με μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας θα τεθεί έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και συνεπώς θα σταθεροποιηθούν οι τιμές  λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Αναστέλλεται έτσι για όσο διαρκεί αυτό το σχήμα, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβονται μαχαίρι τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

 • Διαχείριση των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας ώστε να υπάρξει μια δίκαιη συλλογική μοιρασιά του βάρους των ανατιμήσεων
 • Το κράτος θα βοηθήσει τους καταναλωτές να προσαρμοστούν καλύτερα στα νέα δεδομένα και να μειώσουν τα ενεργειακά τους έξοδα σε μόνιμη βάση μέσα από δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διαβλέποντας την ένταση και τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης σε λογαριασμούς ενέργειας, αγαθά πρώτης ανάγκης και πρώτες ύλες, έχει κινηθεί σε τρεις άξονες:

 • Με στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 4 δις ευρώ έως τώρα -από τα μεγαλύτερα πακέτα ενίσχυσης στην ΕΕ
 • Με δυναμικές προτάσεις και συμμαχίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή παρέμβαση στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου που θα αποσυνδέει προσωρινά την επίδραση της τιμής του στο ηλεκτρικό ρεύμα
 • Με νομοθετικές πρωτοβουλίες, συνεχείς ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα σε όσους επιτήδειους επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην διεθνή κρίση

Η κυβέρνηση απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και στο ερώτημα «τι έχετε κάνει έως σήμερα και γιατί δεν κινηθήκατε πιο γρήγορα», απαντά πως έχει κάνει ήδη πολλά και μάλιστα νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συνοπτικά:

● Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο οδηγούνται τα υπερέσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ, καθώς και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων CO2 για να επιστρέψουν ως εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

● Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 2,2 δις για επιδοτήσεις και επιπλέον 1,1 δις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ εμπορίας σε εκπτώσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, επιχειρώντας να μετριαστούν οι εκρηκτικές αυξήσεις της ενέργειας.

● Για ένα σημαντικό αριθμό νοικοκυριών που προσεγγίζει το 70%, 2,3 εκ. νοικοκυριά για την ακρίβεια, που καταναλώνουν μέχρι 300 kwh το μήνα για την κύρια κατοικία του, απορροφάται έως και το 80% της αύξησης.

● Επιπλέον, περισσότερες από 1.250.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έβλεπαν τους λογαριασμούς ρεύματος να είναι δυσβάσταχτοι τους προηγούμενους μήνες, από τον Απρίλιο και μετά χάρις στην πολύ αυξημένη επιδότηση αλλά και τις αναδρομικές επιδοτήσεις για τις καταναλώσεις των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως και 30 Απριλίου, θα διαπιστώσουν στους λογαριασμούς που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, την θετική επίπτωση των ενισχύσεων της κυβέρνησης στην ελάφρυνση του ενεργειακού τους κόστους.

Γιατί αποφασίστηκε η διεύρυνση της παρέμβασης

Γιατί ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης έμεινε εκτός επιδότησης και αφορούσε περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Επίσης, με την διπλή μόνιμη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας από τον Ιούλιο επιτυγχάνονται τα εξής:

 • επανέρχονται οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά
 • κόβεται μαχαίρι η δημιουργία υπερεσόδων από τη χρηματιστηριακή αγορά
 • Αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής
 • Ρυθμίζεται στη βάση ενός αντικειμενικού και δίκαιου τρόπου υπολογισμού που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ, τις εύλογες τελικές τιμές καταναλωτή στη βάση του μεταβλητού κόστους των παρόχων ενέργειας. Καλύπτονται δηλαδή κατά 70% έως 80% οι αυξήσεις επί των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος προ της κρίσης.

Τέλος, όταν πιστοποιηθούν από την ΡΑΕ τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας θα φορολογηθούν με 90% όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια, θα επιβληθεί το ποσό που αναλογεί ως έκτακτο τέλος σε όλες τις επιχειρήσεις ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το τέλος αυτό θα τροφοδοτήσει μέρος των πρόσθετων εκπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το νέο μηχανισμό που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο σταματάει η παραγωγή υπερεσόδων.

Πηγή: newsbeast.gr