Συνεχίζονται οι προκλήσεις σε ρητορικό επίπεδο από τους Τούρκους αξιωματούχους σε βάρος της χώρας μας. Το νέο παραλήρημα από τους Τούρκους ήρθε αυτή τη φορά δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι χθεσινές δηλώσεις-απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έβαλαν φωτιά στα τουρκικά ΜΜΕ, όπου ξεκίνησαν «πολεμικές» συζητήσεις.

Ο Τσαβουσογλου κάλεσε την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά, «αλλιώς θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αν δεν φύγουν τα όπλα, θα αμφισβητήσουμε και την κυριαρχία τους» απείλησε. Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος δημοσιογράφος ρώτησε τον Τσαβούσογλου: «Πρόσφατα, η Ελλάδα πραγματοποίησε ασκήσεις σε δύο νησιά, τη Ρόδο και τη Λέσβο, τα οποία θα έπρεπε να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Σε αυτή την άσκηση χρησιμοποιήθηκαν επίσης άρματα μάχης, μονάδες πυροβολικού, επιθετικά ελικόπτερα, ακόμη και εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων. Πώς θα αξιολογούσατε αυτή την άσκηση;».

Ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει την προβοκάτσια. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε απέναντι σε αυτό. Υπάρχει άμεση σύνδεση. Και αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Η Ελλάδα κάνει αρνητικά βήματα εναντίον της ασφάλειας μας. Τα στρατιωτικοποιεί ( τα νησιά) και κάνει κι άλλα βήματα. Άρα δεν είναι δυνατόν να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτά. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτήν την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών. Ή η Ελλάδα θα υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό, και θα τηρήσει τις Συνθήκες ή εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Γι’ αυτό και η δήλωση του Προέδρου μας: “Μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”» σημείωσε.

Κλιμακώνοντας τη ρητορική του είπε: «Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι σε αυτές τις απειλές εναντίον μας. Εδώ η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει ειρήνη και δεν τηρεί, δεν τηρεί τις δύο Συνθήκες. Επομένως, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα και στο νομικό πεδίο και στους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, και στο πεδίο. H Eλλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει ανέμους, θερίζει και τις θύελλες. Αφού δεν θέλεις ειρήνη τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει…ξαφνικά μια νύχτα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Πολεμικές» συζητήσεις στα τουρκικά ΜΜΕ – Θα κάνουμε εισβολή

Από την πλευρά τους τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν «ξεκαθαρίσαμε πως αν δεν φύγουν τα όπλα, θα κάνουμε εισβολή στα ελληνικά νησιά» και πως «η άσκηση της Ελλάδας στη Λέσβο είναι ένα βήμα πριν από τον πόλεμο». Ο δημοσιογράφος Σεμιχά Σαχίν ρώτησε αν η συζήτηση για την κυριαρχία σημαίνει πόλεμο κι αν υπάρχει αιτία πολέμου.

Ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν απάντησε: «Mα η άσκηση που πραγματοποίησε η Ελλάδα στη Λέσβο είναι ένα βήμα πριν απο τον πόλεμο. O πολιτικός στόχος της Τουρκίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών. Οχι μόνο να μην κάνετε στρατιωτικές ασκήσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου όπλα. Οι Συνθήκες αυτό λένε». Ο Μετέ Γιαράρ, στρατιωτικός αναλυτής, ανέφερε: «Όπως επίσης δεν θα υπάρχει στόλος κοντά τους και δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω τους».

«Όταν δεν συμβαίνει αυτό, δεν μένουν άλλες επιλογές για την Τουρκία. Γι’ αυτό και η Τουρκία δηλώνει ‘εξαντλείς τις επιλογές στη συνέχεια αυτού μπορούμε να έρθουμε ένα βράδυ.ξαφνικά .Όταν Έλληνας δημοσιογράφος στην Πράγα ρώτησε στον πρόεδρο μας ‘αν εχετε σκοπό να κάνετε εισβολή στα νησιά’. ο ίδιος δήλωσε ‘ναι σωστά καταλάβατε. Πράγματι δηλώνουμε πως μπορούμε να πάμε στα νησιά» είπε ο Γιαλτσίν. Τούρκοι αναλυτές ανέφεραν πως «έχουμε δικαίωμα νόμιμης άμυνας, μπορούμε να επέμβουμε στα στρατιωτιοποιημένα νησιά», μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Πηγή: newsbeast.gr