Για την ομίλια του Ρώσου πρόεδρου μετά τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, τα μηνύματα που ήθελε να στείλει αλλά και γενικότερα για την εισβολή στην Ουκρανία μίλησε τη Δευτέρα (9/5) ο Αλκιβιάδης Στεφανής, επίτιμος αρχηγός του Στρατού και τέως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. «Ό,τι λέει ο Πούτιν μετά το κάνει» δήλωσε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

Αναφορικά με την παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» ο Αλκιβιάδης Στεφανής είπε στον ΣΚΑΪ ότι για όλες τις χώρες χρησιμοποιούν τις παρελάσεις για μια επίδειξη σκληρής ισχύος, για να στείλουν το μήνυμα σε εχθρούς και φίλους. Στην παρούσα περίπτωση όπως τόνισε ο Πούτιν χρησιμοποιεί ίσως την παρέλαση για να καλύψει κάποιες αποτυχίες σχεδιασμού που είχε στην Ουκρανία, για να δείξει ότι η δύναμή του είναι ισχυρή, πως «είμαι ικανός και υπολογίσιμος».

Παράλληλα σχολίασε πως η σημερινή ημέρα της 9 Μαΐου είναι σημαντική από μόνη της και ο καθένας την ερμηνεύει διαφορετικά, ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει.

«Ο καθένας όπως βλέπουμε την ερμηνεύει διαφορετικά. Ο Πούτιν λέει ότι όπως ”νικήσαμε τον ναζισμό, νικάμε τώρα το ναζισμό στην Ουκρανία”, άρα λοιπόν βάζει την Ουκρανία μέσα σε ένα πλαίσιο ναζιστικό. Από την άλλη οι Ουκρανοί σωστά λένε ότι ”όπως αντιμετωπίσαμε τους δυνάστες, τώρα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο δυνάστη”. Βλέπουμε ότι η ιστορία εξαρτάται ποιος τη διαβάζει και τι θέλει να πετύχει» είπε.

Βλαντίμιρ Πούτιν

«Ο Πούτιν επιτέθηκε σε πέντε άξονες μόνο ένας ευοδώθηκε»

Στο ερώτημα εάν πέτυχε ή όχι τους στόχους του κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος, ο κ. Στεφανής εξήγησε ότι για να δοθεί απάντηση θα έπρεπε να γνωρίζουμε το σχεδιασμό αλλά και τις χρονικές του επιδιώξεις, ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως απέτυχε στους τέσσερις από τους πέντε άξονες της επίθεσης.

«Πριν μερικές ημέρες, (ο Πούτιν) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του σχεδίου, άρα ήθελε να μας πείσει όλους, ότι είχε ένα σχέδιο που το ολοκλήρωσε επιτυχώς και αναδιαμόρφωσε τα σχέδιά του. Εμείς όλοι κρίνουμε από το αποτέλεσμα, που τι έδειξε; Ότι επιτέθηκε σε πέντε διαφορετικούς άξονες, οι 4 από τους άξονες αυτούς αποτύχανε, πήγε στον έναν από αυτούς που ευοδώθηκε που ήταν ο ανατολικός και εκεί ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του».

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Δεν αποκλείεται η χρήση πυρηνικών όπλων»

Ο επίτιμος αρχηγός του Στρατού και τέως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δεν επέκλεισε το ενδεχόμενο ο Πούτιν να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων «εάν νιώσει ότι απειλείται η υστεροφημία του, η ύπαρξή η δικιά του και της οικογένειάς του, η ύπαρξη του ρωσικού έθνους όπως αυτός το αντιλαμβάνεται».

«Μια τέτοια απόφαση δεν είναι εύκολη γιατί εκτός από τις συνέπειες στο έδαφος θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο παγκόσμιο θέμα» συμπλήρωσε.

«Έχει ήδη ανακοινώσει ότι ‘’θεωρούμε εχθρό κάθε έναν ο οποίος επιτρέπει στο έδαφός του να αναπτύσσονται όπλα και να προωθούνται  στο έδαφος της Ουκρανίας. Ίσως αυτό είναι ένας πρόλογος μιας επίθεσης που σχεδιάζει να κάνει σε κάποια φάλαγγα, η οποία θα εκκινεί από κάποιο κράτος γειτονικό. Είναι πιθανό αυτό» υπογράμμισε.

«Έχει διαπιστωθεί ότι ο Πούτιν ό,τι λέει στη συνέχεια το κάνει και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο θέμα των πυρηνικών αλλά και του πλήγματος σε χώρα του ΝΑΤΟ, δεν θα γίνει πραγματικότητα» σημείωσε κλείνοντας ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Πηγή: newsbeast.gr