Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως δύο ακόμη παιδιά έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της επίθεσης στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στα ανατολικά της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Πλέον, ο τραγικός απολογισμός του βομβαρδισμού ανέρχεται στους 59 νεκρούς. Ανάμεσά τους βρίσκονται και επτά παιδιά όπως υποστηρίζουν οι ουκρανικές αρχές.

Το υπουργείο Άμυνας σε μήνυμά του στο Twitter μοιράστηκε τη φωτογραφία με το ματωμένο λούτρινο παιχνίδι, αναφέροντας πως θα αποσταλεί στον ΟΗΕ ως απόδειξη αυτού που αποκάλεσε «ένα βάρβαρο έγκλημα».

Εικόνες από την επίθεση εμφάνιζαν έναν πύραυλο να χτυπά Ουκρανούς πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό καθώς προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την πόλη. Στα θραύσματα του βλήματος ήταν γραμμένη η φράση «για τα παιδιά».

Απελευθέρωση αιχμαλώτων

Στο μεταξύ οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως δύο πιλότοι, που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό στις 8 Μαρτίου ανατολικά του Κιέβου και έκτοτε κρατούνταν στη Ρωσία, αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να διευκρινιστούν οι συνθήκες της απελευθέρωσής τους.

Ο Ιβάν Πεπελιάτσκο και ο Αλέξιι Σιτζ, δύο πιλότοι της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας «είναι σε ασφαλές σημείο και λαμβάνουν όλη τη απαραίτητη ιατρική περίθαλψη», ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram.

Οι δύο πιλότοι «πιάστηκαν αιχμάλωτοι στις 8 Μαρτίου κοντά στο χωριό Νόβαγια Μπασάν», 80 χλμ. ανατολικά του Κιέβου, διευκρίνισε το υπουργείο.

«Ο χώρος κράτησής τους άλλαξε αρκετές φορές. Τελικά οδηγήθηκαν σε ένα προσωρινό κέντρο κράτησης στην πόλη Κουρσκ», 100 χλμ. από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, βορειοανατολικά της Σούμι, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Βρίσκονταν σε ένα κελί μαζί με άλλους οκτώ Ουκρανούς αξιωματικούς», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με έναν εκ των δύο πιλότων, που επικαλείται η ανακοίνωση, ο ρωσικός στρατός τους «εξανάγκασε να ηχογραφήσουν προπαγανδιστικά βίντεο». «Αν αρνιόμασταν, οι Ρώσοι απειλούσαν να σταματήσουν να παρέχουν περίθαλψη στους συντρόφους», διηγήθηκε.

Επιπλέον, τριάντα Ουκρανοί απελευθερώθηκαν σε μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κίεβο, πέντε ημέρες μετά την απελευθέρωση 12 ουκρανών στρατιωτών και 14 αμάχων.

«Έπειτα από διαταγή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια τέταρτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πραγματοποιήθηκε σήμερα. Πέντε αξιωματικοί και 17 στρατιωτικοί ανταλλάχθηκαν, καθώς και οκτώ άμαχοι μεταξύ των οποίων μία γυναίκα», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Πηγή: newsbeast.gr