«Ανακαλύψαμε τέσσερις τόπους βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρώσους στη Χερσώνα στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής αυτής της πόλης της νότιας Ουκρανίας και μέχρι την ανακατάληψή της από τα στρατεύματα του Κιέβου στις 11 Νοεμβρίου» ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (21/11) οι Ουκρανοί.

«Στη Χερσώνα, οι εισαγγελείς εξακολουθούν να εξακριβώνουν τα εγκλήματα της Ρωσίας: τόποι βασανιστηρίων έχουν εξακριβωθεί σε τέσσερα κτίρια», επεσήμανε η ουκρανική εισαγγελία στο Telegram ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι Ουκρανοί ερευνητές μετέβησαν σε «τέσσερα» κτίρια, κυρίως «προσωρινά κέντρα κράτησης» πριν από τον πόλεμο, «όπου κατά τη διάρκεια της κατοχής της πόλης, οι κατοχικές αρχές κρατούσαν παράνομα ανθρώπους και τους βασάνιζαν βάναυσα».

Βρέθηκε λάμπα πυρακτώσεως και συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι κατοχικές αρχές για να κάνουν ηλεκτροσόκ

«Κομμάτια κλομπ από καουτσούκ, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι κατοχικές αρχές για να κάνουν ηλεκτροσόκ στους αμάχους, λάμπα πυρακτώσεως και σφαίρες κατασχέθηκαν», πρόσθεσε η ίδια πηγή, δέκα ημέρες μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας από τον ουκρανικό στρατό.

Παράλληλα η ουκρανική γενική εισαγγελία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε πως «οι εργασίες που αποσκοπούν να εξακριβώσουν τους τόπους όπου βρίσκονται αίθουσες βασανιστηρίων και παράνομης κράτησης ανθρώπων θα συνεχιστούν» ενώ διευκρίνισε ότι θέλει επίσης να «αυτοποιήσει όλα τα θύματα».

Αφότου απελευθερώθηκε η Χερσώνα στις 11 Νοεμβρίου, το Κίεβο κατήγγειλε επανειλημμένα ρωσικά «εγκλήματα πολέμου» και «ωμότητες» στην περιοχή της Χερσώνας.

Η Μόσχα δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής σε αυτές τις κατηγορίες.

Πηγή: newsbeast.gr