Στο νυχτερινό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου όπου μαίνονται μάχες. Ανέφερε πως ουκρανικές δυνάμεις αντέχουν στο Ντονμπάς, ενώ σημειώνουν πρόοδο στο Χάρκοβο, αλλά και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Αν μη τι άλλο αυτή η εξέλιξη και ο τόνος στον οποίο αναφέρθηκε ο Ζελένσκι στον ηγέτη της Γαλλίας δείχνει πως οι σχέσεις τους… αναθερμάνθηκαν. Πρόσφατα ο Ζελένσκι άσκησε σκληρή κριτική στον Γάλλο ομόλογό του.

«Αρχικά κουβεντιάσαμε για την αμυντική υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει η Γαλλία, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Ενημέρωσα τον Εμανουέλ για την κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο και για τις πιθανές εξελίξεις της σύρραξης στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και για το ποιες είναι διαθέσεις των Ρώσων εισβολέων, αλλά και για την αντίστασή μας», δήλωσε και συνέχισε:

«Φυσικά μιλήσαμε λεπτομερώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Ετοιμαζόμαστε να λάβουμε την απάντηση στην αίτησή μας για την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης σταθήκαμε στα ζητήματα ασφαλείας της Ουκρανίας και όλη της Ευρώπης και είμαι ευγνώμων που συζήτησα με τον Γάλλο πρόεδρο γι’ αυτό το ζήτημα».

Όσον αφορά για την πορεία του πολέμου, ο Ζελένσκι είπε: «Η πρώτη γραμμή του μετώπου δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές. Το Σεβεροντονέτσκ, η Λισιτσάνγκ και άλλες πόλεις του Ντονμπάς, που οι εισβολείς θεωρούν στόχους – “κλειδιά”, ακόμη αντέχουν».

«Έχουμε θετικές εξελίξεις στην περιοχή της Ζαπορίζια, όπου καταφέραμε να ανατρέψουμε τα σχέδια των εισβολέων. Σταδιακά προχωράμε προς τα μπροστά στην περιοχή του Χαρκόβου, απελευθερώνοντας τη γη μας, ενώ αμυνόμαστε αποτελεσματικά και στην κατεύθυνση του Μικολάιφ», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ανέφερε ποια πλάνα των ρωσικών δυνάμεων ανέτρεψαν στη Ζαπορίζια, όπου στις κατεχόμενες περιοχές υπήρχαν σκέψεις για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να δημιουργηθεί ανεξάρτητη Δημοκρατία όπως συνέβη στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ κατά το παρελθόν.

Πηγή: newsbeast.gr