Μπορεί σήμερα (10/3) να είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σταμάτησαν και οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές ουκρανικές πόλεις.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι, η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά, έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Από την πόλη, πάντως, φέρεται να έχουν αποχωρήσει περί τους 50.000 αμάχους τις δύο προηγούμενες ημέρες και η έξοδος αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκαν διάφορες υποδομές στην περιοχή.

Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε ο αιρετός, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

Εξάλλου το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες.

Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στη Χαρκίβ, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

Συζήτηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ – Ουκρανίας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν, συζήτησε με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, τον Ολεξίι Ρέζνικοφ, σχετικά με τη συνέχιση της χορήγησης αμερικανικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Πηγή: newsbeast.gr