Ευρωπαίοι τουρίστες μπλοκαρισμένοι, που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς βίζα, αλλοδαποί φοιτητές ή Ρώσοι που θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους, για δουλειές ή για διακοπές: εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, πολλοί επιβάτες στο αεροδρόμιο της Μόσχας αντιμετωπίζουν μια σπαζοκεφαλιά, προσπαθώντας να βρουν μια λύση.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι απαγορεύει τις πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρείες 36 χωρών, σε αντίποινα για το κλείσιμο του εναερίου χώρου πολλών κρατών για τα ρωσικά αεροπλάνα, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι όλα τα μέλη της ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς. Πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να φύγουν χωρίς καθυστέρηση από τη Ρωσία, για να μην αποκλειστούν εκεί.

Αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο Μόσχα

Στο Ντομοντέντοβο, το ένα από τα τρία μεγάλα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη ρωσική πρωτεύουσα, ο πίνακας δείχνει με κόκκινο πολλές ακυρωμένες πτήσεις για διάφορους προορισμούς. Οι περισσότεροι επιβάτες πηγαίνουν σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, όπως στο Σότσι ή στο Νοβοσιμπίρσκ, άλλοι σε χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Μόσχα, όπως στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και επομένως δεν τους επηρεάζουν οι απαγορεύσεις.

Όμως ο Νταβί Ράμος, ένας 35χρονος Βραζιλιάνος, δεν είναι μεταξύ των τυχερών: «Χθες θα παίρναμε το αεροπλάνο για το Παρίσι και από εκεί θα επιστρέφαμε στη Βραζιλία. Αλλά στα μισά της πτήσης αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε πίσω», εξήγησε, περιμένοντας υπομονετικά σε μια τεράστια ουρά που φιδογυρίζει μπροστά από το γκισέ της εταιρείας Emirates. «Χρειάστηκε να κάνω άλλη κράτηση και τώρα θα πάμε στη Βραζιλία μέσω Ντουμπάι», είπε.

Ο Αντρέι, ένας 33χρονος προπονητής, σκοπεύει επίσης να περάσει από το Ντουμπάι για να φτάσει στην Ισπανία. Η απαγόρευση πτήσεων στην Ευρώπη «του δημιούργησε πρόβλημα», λέει. «Θα έπρεπε να φύγω το πρωί αλλά δεν τα κατάφερα. Η πτήση ήταν απευθείας. Τώρα λοιπόν, το ταξίδι θα κρατήσει περισσότερες από 20 ώρες, υπάρχουν δυσκολίες».

Για τον Χόρχε Ενρίκε Ρόχας Μορένο, έναν Ισπανό δικηγόρο που έκανε διακοπές στη Ρωσία μαζί με καμιά δεκαριά συμπατριώτες του, η κατάσταση έχει μετατραπεί σε σπαζοκεφαλιά: η απευθείας πτήση τους ακυρώθηκε και η βίζα τους λήγει απόψε. «Αν δεν καταφέρουμε να φύγουμε από τη Ρωσία θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα», είπε, εξηγώντας ότι μάταια προσπάθησε να βρει εισιτήρια προς άλλους προορισμούς, ενώ δεν είχε αποτέλεσμα ούτε η επικοινωνία του με την ισπανική πρεσβεία στη Μόσχα. «Νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πήραν μια βιαστική απόφαση, να κλείσουν τον εναέριο χώρο χωρίς προηγουμένως (…) να απομακρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες. Επειδή είμαι Ευρωπαίος πολίτης», είπε με θυμό. Δίπλα του, οι συμπατριώτες του δείχνουν να έχουν φτάσει στα όριά τους και μια γυναίκα κλαίει με λυγμούς.

Ένας άλλος επιβάτης, που δηλώνει μόνο ότι είναι «Ρώσος, 55 ετών», είπε ότι «συμφωνεί απόλυτα με την ακύρωση των πτήσεων των ευρωπαϊκών εταιριών» και μάλιστα ζητά «τον πλήρη αποκλεισμό». «Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν… πώς να το πω ευγενικά… ατσάλινα νεύρα και θα μπορέσουν να μετατρέψουν τις κυρώσεις αυτές σε πραγματικές κυρώσεις ώστε αυτή η απολύτως εγκληματική (ρωσική) εξουσία να πάψει να υπάρχει», κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr