Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν μια διαδήλωση στην κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η Ρωσία διόρισε χθες δικό της «δήμαρχο» στην πόλη, αφότου οι δυνάμεις της κατέλαβαν την έδρα της τοπικής διοίκησης. Η Χερσώνα ήταν το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που κατέλαβαν οι Ρώσοι μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

Ορισμένοι κάτοικοι οργανώνουν κατά καιρούς αντικατοχικές συγκεντρώσεις και ένα πλήθος συγκεντρώθηκε και πάλι στο κέντρο της πόλης, πριν μερικές ώρες.

Σημειώνεται πως κατά το Κίεβο η Ρωσία σκόπευε να διοργανώσει «δημοψήφισμα» για να αποσχισθεί η περιφέρεια της Χερσώνας από την Ουκρανία, όπως εκείνες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Στη διάρκεια λοιπόν μίας διαδήλωσης υπέρ της Ουκρανίας, και σε συνέχεια των παραπάνω, «άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον του άμαχου πληθυσμού» ανέφερε η Γενική Εισαγγελία.

Η εισαγγελική αρχή προσέθεσε πως τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και ότι ερευνά τα γεγονότα γύρω από τη διαδήλωση αυτή η οποία έλαβε χώρα στην Πλατεία της Ελευθερίας και η οποία χαρακτηρίστηκε «ειρηνική». Η Ρωσία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τα επεισόδια.

Χθες, ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του την περιφέρεια της Χερσώνας.

Ο κυβερνήτης Χενάντι Λαγκούτα είπε ότι η κατοχή αυτή σημαίνει πως η διοίκησή του δεν είχε άλλη επιλογή από το να φύγει από τη Χερσώνα, αν και δεν διευκρίνισε πού βρίσκεται, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από τη Χερσώνα και αναζήτησαν καταφύγιο σε εδάφη που ελέγχονται από τους Ουκρανούς.

Στο μεταξύ, στην κατεχόμενη πόλη αναφέρονται ολοένα και περισσότερες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση καθώς και σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

«Οι κάτοικοι δεν τα παρατούν»

Σε πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης σήμερα φαίνονται άνθρωποι να τρέχουν μακριά από μια πλατεία, γεμάτη με καπνούς. Ακούγεται μια ισχυρή έκρηξη και πυκνός, λευκός καπνός υψώνεται στον αέρα. Κάποιοι βήχουν και ένας άνθρωπος καλύπτει με τα χέρια τα μάτια του. Το πρακτορείο Reuters επαλήθευσε την τοποθεσία όπου τραβήχτηκαν τα πλάνα.

Δύο πρόσωπα που είπαν στο πρακτορείο ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση, περιέγραψαν ότι οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο όταν εμφανίστηκαν πολλοί Ρώσοι στρατιώτες στην πλατεία.

Ο πρώην εργαζόμενος σε εργοστάσιο, Ιχόρ, 33 ετών, είπε ότι κάποιοι από τους Ρώσους αρχικά πυροβόλησαν στον αέρα. «Δεν υπήρχε πανικός, μέχρι που έριξαν το δακρυγόνο», είπε ο 18χρονος φοιτητής Μικίτα.

Και οι δύο άνδρες είπαν ότι δεν είδαν κάποια ένδειξη του «δημοψηφίσματος» που υποτίθεται ότι θα γινόταν σήμερα.

Ο Ιχόρ είπε ότι όσοι απέμειναν στην πόλη «καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν πράγματι να κάνουν κάτι, η αστυνομία είναι παντού, σταματούν τους ανθρώπους παντού».

«Πολλοί κάτοικοι της Χερσώνας φοβούνται. Παρ’ όλ’ αυτά, οι κάτοικοι δεν τα παρατούν, πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις, υψώνουν σημαίες, φορούν γαλανοκίτρινες κορδέλες, υποστηρίζουν την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr