Ενας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δήλωσε χθες Παρασκευή (18/3) ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν με ένα τμήμα των υποδομών να έχει καταστραφεί και πολλά καταστήματα με είδη μαναβικής και αποθήκες να έχουν αδειάσει.

Ο Γιάκομπ Κερν, ένας συντονιστής του Προγράμματος για την ουκρανική κρίση, εξέφρασε επίσης ανησυχία για την κατάσταση στις «περικυκλωμένες πόλεις», όπως η Μαριούπολη, λέγοντας ότι εξαντλούνται οι προμήθειες και ότι οι αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν τρόφιμα δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην πόλη.

Δωρεάν τεστ και εμβόλια στους Ουκρανούς πρόσφυγες συστήνει το ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (18/3) ότι οι χώρες θα πρέπει να παρέχουν δωρεάν τεστ Covid-19 σε πρόσφυγες από την Ουκρανία για να αποφευχθούν ξεσπάσματα κρουσμάτων της νόσου, καθώς περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Οι μολυσματικές ασθένειες και οι πόλεμοι συχνά είναι αλληλένδετοι και ο κίνδυνος εξάπλωσης των λοιμώξεων θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid στην Ουκρανία ήταν χαμηλά στο 35% έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 71,7%.

Σε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα θα πρέπει να προσφερθεί πλήρης σειρά εμβολίων για την Covid-19 και αναμνηστικές δόσεις, αν δεν έχουν αποδεικτικά προηγούμενου εμβολιασμού, με έμφαση σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την ασθένεια, ανέφερε το ECDC.

Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες στην Ευρώπη, όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, ενώ άλλοι προσπαθούν να κινηθούν πιο δυτικά για να γλιτώσουν από την εισβολή της Ρωσίας.

Τα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν εστίες ξεσπάσματος ασθενειών. Το ECDC υπογράμμισε ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν τεστ σε αυτά τα κέντρα και να προσπαθήσουν να απομονώσουν όσους εμφανίζουν συμπτώματα.

Τα στοιχεία που δείχνουν παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού θα μπορούσαν να προαναγγέλουν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ορισμένες χώρες αναφέρουν επίσης πτώση στα ποσοστά τεστ, ανέφερε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας τα έθνη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση έναντι του ιού.

Πηγή: newsbeast.gr