Στο νυχτερινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ακόμη μια φορά απηύθυνε έκκληση προς τις δυτικές χώρες για να τους παραδώσουν περισσότερα όπλα και να επιβάλλουν κι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία προκειμένου να τελειώσει ταχύτερα ο πόλεμος.

«Αν και κάποιος λέει (ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει) χρόνο ή χρόνια, του απαντάω: “μπορείς να κάνεις τον πόλεμο πολύ πιο σύντομο”. Όσο πιο γρήγορα και όσο πιο πολλά όπλα πάρουμε από αυτά που έχουμε ζητήσει, τόσο πιο δυνατή θα είναι η θέση και η ειρήνη θα έρθει συντομότερα», δήλωσε και συνέχισε: «Όση περισσότερη και όσο πιο γρήγορα λάβουμε την οικονομική υποστήριξη που έχουμε ζητήσει, ταχύτερα θα έρθει η ειρήνη. Όσο πιο γρήγορα ο δημοκρατικός κόσμος αντιληφθεί ότι το εμπάργκο κατά της Ρωσίας και ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός του τραπεζικού συστήματος της είναι απαραίτητα βήματα για να επέλθει η ειρήνη, τόσο πιο σύντομα θα τελειώσει ο πόλεμος. Οπότε η προτεραιότητα είναι να επιταχύνουμε την επικράτηση της ειρήνης».

Η επιστροφή στην «κανονική ζωή»

Ο Ζελένσκι επίσης μίλησε και για την επιστροφή στην «κανονική ζωή» σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας ή τουλάχιστον την προσπάθεια να ανακτήσουν μια αίσθηση κανονικότητας εν μέσω της τραγωδίας.

«Η επιστροφή στην κανονική ζωή σ’ εκείνες τις περιοχές απ’ όπου διώξαμε τους εισβολείς συνεχίζεται. Ο όγκος δουλειάς που φέρνουμε εις πέρας είναι τεράστιος. Μέχρι στιγμής 918 κοινότητες έχουν απελευθερωθεί. Συνεχίζουμε να απενεργοποιούμε νάρκες. Επαναφέρουμε την παροχή ηλεκτρικού και νερού. Επανέρχονται και οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως η αστυνομία και το ταχυδρομείο», δήλωσε.

«Ανθρωπιστικά κέντρα έχουν στηθεί σε 338 απελευθερωμένες κοινότητες. Επανέρχεται η ιατρική περίθαλψη και η διδασκαλία – εκεί όπου είναι πραγματικά εφικτό. Συνολικά, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει ή προκαλέσεις ζημιές σε 1.018 εκπαιδευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα», συμπλήρωσε.

«Ξαναφτιάχνουμε τους δρόμους και διορθώνουμε τις ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Από αύριο ανοίγει μια νέα γραμμή, ενώ ήδη λειτουργεί ο σιδηρόδρομος στην περιοχή της Σούμι. Όλες οι αρχές εργάζονται αρκετά αποτελεσματικά και τους ευχαριστώ γιατί δίνουν στον κόσμο την αίσθηση μιας κανονικής ζωής», ανέφερε ο Ζελένσκι, που υπογράμμισε ότι σε άλλα σημεία της Ουκρανίας ήδη υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα. «Γι’ αυτό είμαι ευγνώμων σε όσους δίνουν δουλειά στον κόσμο».

Πηγή: newsbeast.gr