Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εφκαταλείψει την Ουκρανία ενώ μαίνεται ο πόλεμος εδώ και μία εβδομάδα. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να εξετάσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφερθεί μαζικά προσωρινή προστασία στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου.

«Όλοι όσοι έφυγαν για να σωθούν από τις βόμβες του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της για την πρωτοβουλία.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον ανήγγειλε πρώτη την πρόταση αυτή στο κατεπείγον συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης την Κυριακή, τρεις ημέρες μετά τη διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν στους στρατηγούς του να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Η πρόταση προβλέπει να επιτραπεί στους πρόσφυγες από την Ουκρανία να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγείται προσωρινή προστασία σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ. Η προστασία αυτή θα ισχύσει αρχικά για έναν χρόνο, αλλά μπορεί να παραταθεί κατά άλλα δύο χρόνια, αν υπάρξει απόφαση από τα κράτη μέλη για αυτό.

Η οδηγία θα επιτρέψει επίσης να χαλαρώσουν οι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ώστε να είναι ταχύτερη και ευκολότερη η απομάκρυνσή τους.

Το τεχνικό έργο μπορεί να προχωρήσει «πολύ γρήγορα» για την εφαρμογή της πρότασης της Κομισιόν εάν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών, σημείωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Οδηγία περί Προσωρινής Προστασίας καταρτίστηκε μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, τα χρόνια του 1990. Αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Οι χώρες που έχουν υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε μία εβδομάδα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

Ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων από την Ουκρανία είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

Πηγή: newsbeast.gr