Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά συμπλήρωσε ότι «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά».

Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 100.000 κάτοικοι βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι επαίνεσε και τις προσπάθειες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια για την υποστήριξή του στην δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Μαριούπολη. «Είμαι ευγνώμων στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που αποφάσισε να υποστηρίξει τη δουλειά που κάνουμε για την εδραίωση ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Μαριούπολη, προκειμένου να σώσουμε τους ανθρώπους μας από την πόλη και να τους δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια που είναι απαραίτητη για όλους εκεί», δήλωσε στο μήνυμά του σύμφωνα με τον «The Guardian».

Συνάμα

Επιπλέον, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως κατάσχεσαν ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στην πόλη Μάνγκους. «Υπάλληλοι της κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης και οδηγεί λεωφορείων έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους μας και παράλληλα να ξεμπλοκάρουμε τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς εκείνους που την έχουν μεγάλη ανάγκη», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε:

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες σώσαμε άλλους 7.026 ανθρώπους από τη Μαριούπολη. Σήμερα, θα συνεχίσουμε το σημαντική μας προσπάθεια (να σώσουμε κι άλλους). Οι εκπρόσωποί μας προσπαθούν να κανονίσουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στις περιοχές του Κιέβου, του Χαρκόβου, της Ζαπορίζια και του Λουχάνσκ».

Будемо працювати, будемо боротися як тільки можемо. До останнього. Хоробро й відкрито. На всіх майданчиках. Із повною енергією. На результат. З усіма нашими силами. І не втомимося. Відпочинемо, коли переможемо.

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, March 22, 2022

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera», ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να ζήτησε από τον πάπα Φραγκίσκο, στη διάρκεια συνομιλίας που είχαν την Τρίτη (23/3), να μεσολαβήσει με τη Ρωσία προκειμένου να μπει τέλος στον πόλεμο.

Πηγή: newsbeast.gr