Κάλεσμα στη Ρωσία και την Ουκρανία να συμφωνήσουν σε «βιώσιμη εκεχειρία το ταχύτερο δυνατό» απεύθυνε την Τρίτη (11/10) η Τουρκία. «Οι δύο χώρες απομακρύνονται από τη διπλωματική οδό όσο συνεχίζεται ο πόλεμος» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Πρέπει να υπάρξει εκεχειρία το ταχύτερο δυνατό. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει να επιτύχει να συναντηθούν οι ομόλογοί του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη για να έχουν συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, τηρεί ουδέτερη στάση από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, και διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Μόσχα και με το Κίεβο.

«Δυστυχώς (και οι δύο) απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη διπλωματία μετά τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη», συνέχισε ο Τσαβούσογλου.

«Καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία παρατείνεται, δυστυχώς, η κατάσταση χειροτερεύει και περιπλέκεται», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και απηύθυνε έκκληση για «δίκαιη ειρήνη» που θα στηρίζεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια ειρήνη δίκαιη για την Ουκρανία. Πού συνεχίζεται ο πόλεμος; Συνεχίζεται στο ουκρανικό έδαφος» υπογράμμισε.

«Θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ουκρανίας» πρόσθεσε. «Χωρίς κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι δυνατό να συζητηθούν αυτά τα θέματα με υγιή τρόπο: βιώσιμη εκεχειρία και δίκαιη ειρήνη» είπε κλείνοντας.

Πηγή: newsbeast.gr