Η Ρωσία έχει αναπτύξει εκπαιδευμένα δελφίνια στη ναυτική βάση της στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανώς για να προστατεύσει τον στόλο της από υποβρύχιες επιθέσεις, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση δορυφορικών εικόνων που επικαλείται η βρετανική Guardian. Το US Naval Institute (USNI) επανεξέτασε δορυφορικές εικόνες της ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο περιφράξεις δελφινιών μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, όταν ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει παρελθόν στην εκπαίδευση δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τα για την ανάκτηση αντικειμένων και την αποθάρρυνση δυτών του εχθρού.

Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι κρίσιμη για τον ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, παρότι βρίσκονται εκτός εμβέλειας των πυραύλων, είναι πιθανώς ευάλωτα σε υποβρύχιες επιθέσεις.

Η Ουκρανία είχε εκπαιδεύσει στο παρελθόν δελφίνια σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε τη σοβιετική εποχή και πέρασε στο περιθώριο τη δεκαετία του 1990.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η Σοβιετική Ένωση όσο και οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τεχνικές εκπαίδευσης των δελφινιών, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες ηχοεντοπισμού τους, χάρη στις οποίες μπορούν να ανιχνεύουν αντικείμενα όπως υποβρύχιες νάρκες.

Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση μιας «στρατιάς» δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων – που επίσης μπορούν να εκπαιδευτούν- με στόχο τη χρήση τους σε συρράξεις.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας επιχείρησε να αναβιώσει το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης το 2012, όμως τα θηλαστικά έπεσαν σε ρωσικά χέρια μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Το Κίεβο ανεπιτυχώς απαίτησε τότε την επιστροφή των δελφινιών και το Ria Novosti μετέδωσε ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επεκτείνει το πρόγραμμα.

«Οι ειδικοί μας έχουν αναπτύξει νέες συσκευές που μετατρέπουν τον υποβρύχιο ηχοεντοπισμό στόχων των δελφινιών σε σήματα που εμφανίζονται στο μόνιτορ του χειριστή. Το ουκρανικό ναυτικό δεν διέθετε τους απαιτούμενους πόρους για μια τέτοια τεχνολογία και ορισμένα πρότζεκτ έπρεπε να μπουν στον πάγο», δήλωνε μια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο.

Δύο χρόνια αργότερα, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αγοράσει πέντε ακόμη δελφίνια, ξεκινώντας μια διαδικασία υποβολής προσφορών για ένα συμβόλαιο ύψους 1,75 εκατ. ρουβλιών που θα περιλάμβανε την παράδοση των δελφινιών στη Σεβαστούπολη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δεν είναι σαφές εάν τα δελφίνια που πιστεύεται ότι βρίσκονται σήμερα στη Σεβαστούπολη είναι τα ίδια που προμηθεύτηκε το ρωσικό Ναυτικό μέσω του συγκεκριμένου συμβολαίου.

Πηγή: newsbeast.gr