Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό και πυρά του ρωσικού στρατού, έκαναν γνωστό ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενερχοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram. «Απαιτούμε να σταματήσουν οι επιθέσεις με βαριά όπλα», υποστήριξε. Ανέφερε επίσης πως «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος». Παράλληλα, ουκρανικά ΜΜΕ τονίζουν πως λόγω των πυρών που συνεχίζονται δεν μπορούν να επιχειρήσουν και να σβήσουν τη φωτιά οι πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. «Ως αποτέλεσμα των συνεχόμενων εχθρικών επιθέσεων των κτιρίων και των μονάδων, πλέον το πυρηνικό εργοστάσιο, έχει πάρει φωτιά», δήλωσε σε μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram. Έκανε έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις.

Το ίδιο ζήτησε κι ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. O Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε πως αν εκραγεί, η ισχύς θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από ότι εκείνη του Τσερνόμπιλ.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στην ένατή της ημέρα.

Πηγή: newsbeast.gr