Έκρηξη στην πόλη Τζάνκοϊ, στη χερσόνησο της Κριμαίας, είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν ρωσικοί πύραυλοι που μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς, ανέφερε χθες Δευτέρα (20/3) το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι πύραυλοι προορίζονταν για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επίθεση είχε σκοπό να συνεχιστεί η διαδικασία της «αποστρατιωτικοποίησης της Ρωσίας» και η προετοιμασία για την απελευθέρωση της Κριμαίας από τη ρωσική κατοχή, πρόσθεσε το υπουργείο. Το Κίεβο δεν ανέλαβε ρητώς την ευθύνη για την επίθεση και έκανε λόγο για μια «μυστηριώδη» έκρηξη, αλλά στην ανακοίνωσή του, αναφέρουν ουκρανικά ΜΜΕ, χρησιμοποίησε λέξεις που αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν ουκρανική επίθεση.

Διαμέσου των social media, έχουν κυκλοφορήσει εικόνες που δείχνουν πως η επίθεση έγινε με επαναπρογραμματισμένα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προορίζονταν για ρωσικές επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων.

Η Ουκρανία έχει στοχεύσει στρατιωτικές βάσεις στην Τζανκόι σε άλλες δύο περιπτώσεις, από όσα έχουν γίνει γνωστά. Η πρώτη επίθεση έγινε τον περασμένο Αύγουστο και η δεύτερη τον περασμένο Νοέμβριο. Η πόλη βρίσκεται περί τα 170 χιλιόμετρα από όπου έχουν εγκατασταθεί τα ουκρανικά στρατεύματα στη Χερσώνα.

Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από ρωσικής πλευράς για την καταστροφή πυραύλων ή των τύπων τους, παρά μόνο αναφορές από τοπικά ΜΜΕ πως ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην Κριμαία, ανέφερε ότι συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ουκρανικά UAVs στην Τζάνκοϊ.

Σύμφωνα με τον κ. Αξιόνοφ, άμαχος τραυματίστηκε και δυο κτίρια υπέστησαν ζημιές από συντρίμμια που κατέπεσαν.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, κίνηση που δεν αναγνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή: newsbeast.gr