Σε νέες κινήσεις προχωρά η Δύση η οποία έχει πάρει θέση μάχης ενώ η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις. Τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες χώρες συντάσσονται υπέρ της αποσύνδεσης της Μόσχας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Συγκαλώ διακτυακή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις 18.00 για υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων με σκοπό την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Θα προτείνω πακέτο έκτακτης βοήθειας για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να τις υποστηρίξω στον ηρωικό τους αγώνα», το μήνυμα του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Μένει να αποσαφηνιστεί εάν ο νέος γύρος κυρώσεων θα αφορά στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT δείχνει, πλέον, να είναι ζήτημα ημερών, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας μιας χώρας της ευρωζώνης, καθώς και η Γερμανία με την Ουγγαρία που δεν ήταν «ζεστές», δείχνουν να έχουν αλλάξει στάση.

Θετική ανταπόκριση στο αίτημά της για αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT φέρεται να έχει λάβει η Ουκρανία από την Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ ανοιχτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι και η Κύπρος.

Πηγή: newsbeast.gr