Δύο είναι τα πλοία με Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται αγκυροβολημένα στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Υπάρχουν δύο πλοία με Έλληνες που βρίσκονται αγκυροβολημένα σε ένα άλλο λιμάνι ανατολικά της Οδησσού. Με το στρατιωτικό νόμο κανένα πλοίο δεν μπορεί να φύγει από το λιμάνι. Ο πρόξενός μας είναι σε επαφή με τα πληρώματα και με την πρώτη ευκαιρία θα δούμε τι θα κάνουμε. Είναι έξι ναυτικοί Έλληνες στο ένα, και επτά στο άλλο. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

«Ο γενικός πρόξενός μας και ένας πρέσβης μας έχουν μεταβεί στην Μαριούπολη για να ενισχύσουν το προξενείο. Ο πρόξενός μας στο Κίεβο ζήτησε να εκκενώσει την πρεσβεία, ζήτησε έγκριση για να το κάνει αυτό. Είχαν μείνει λίγοι Έλληνες στο Κίεβο. Υπήρχαν ορισμένοι στον περίβολο της πρεσβείας με τους οποίους έφυγε μαζί και βρίσκεται σε επαφή με τους λίγους άλλους Έλληνες που είναι στο Κίεβο. Όπως μας εξήγησε δεν ήταν δυνατόν να έρθει σε φυσική επαφή με τους άλλους Έλληνες, λόγω της κατάστασης» συνέχισε αναφορικά με τον πρόξενο της Ελλάδας στο Κίεβο, που επέστρεψε στην Αθήνα.

Όσον αφορά στους ομογενείς που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι «στην Οδησσό και τη Μαριούπολη που μιλάμε με τα προξενεία, έχουμε λίγο παραπάνω από 100 Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν».

«Το υπουργείο είχε εκδώσει μια στρατιωτική οδηγία που είχαμε αποθαρρύνει οποιοδήποτε ταξίδι προς την Ουκρανία, και είχαμε προτρέψει όλους τους Έλληνες να φύγουν. Αυτό έγινε αρκετές ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες» σημείωσε ακόμα ο κ. Παπαϊωάννου.

«Απαράδεκτη η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας»

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας χτες, που με αφορμή τη φωταγώγηση της Βουλής στα χρώματα της Ουκρανίας καλούσε τους Έλληνες «να συνέλθουν».

«Είναι απαράδεκτη η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας. Έχουμε στοιχεία και για αυτό καλέσαμε το Ρώσο πρέσβη και του έγινε διάβημα διαμαρτυρίας εχτές. Τονίστηκε ότι έγιναν αεροπορικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα ομογενείς μας, και ότι η Ρωσία οφείλει να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Δεν έχω δει να χρησιμοποιείται τέτοια γλώσσα. Θεωρώ ότι η ανακοίνωση είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με τη διπλωματική τακτική. Ο Ρώσος πρέσβης δε μας έδωσε καμία εξήγηση επί του ζητήματος. Είχε γίνει τηλεφωνικό διάβημα το Σάββατο, το οποίο αφορούσε στο θάνατο των δέκα ομογενών. Αυτή η ανάρτηση έγινε αργότερα» κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr