Ένοχος για διασπορά «ψευδών πληροφοριών» που αφορούσαν τον στρατό της Ρωσίας που πολεμάει στην Ουκρανία κρίθηκε την Παρασκευή (9/12) ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιλιά Γιάσιν.

Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν ποινή κάθειρξης εννέα ετών για τον Γιάσιν, που είναι σύμβουλος στην περιφέρεια της Μόσχας. Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Ο Γιάσιν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δικάστηκε για βίντεο στο YouTube που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο, στο οποίο συζητά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από δημοσιογράφους της Δύσης για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, και διατυπώνει αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή της Μόσχας ότι τέτοιες αναφορές έχουν κατασκευαστεί ως «πρόκληση» προς τη Ρωσία.

Η Ρωσία ψήφισε νέο νόμο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για ποινές κάθειρξης έως 15 ετών τη διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον στρατό.

Από την αρχή της σύγκρουσης, η Ρωσία έχει προσπαθήσει να καταπνίξει σχεδόν όλες τις μορφές διαφωνίας, με τις περισσότερες από τις γνωστές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης να είναι είτε στη φυλακή είτε σε εξορία.

Στην τελική του δήλωση προς το δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, ο Γιάσιν απηύθυνε έκκληση απευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο γι’ αυτό το μακελειό» και ζητώντας του να «σταματήσει αυτή την τρέλα».

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Γιάσιν κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Με αυτή τη υστερική ετυμηγορία, οι αρχές θέλουν να μας εκφοβίσουν όλους, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δείχνει μόνο την αδυναμία τους. Οι ισχυροί ηγέτες είναι ήρεμοι και με αυτοπεποίθηση. Μόνο οι αδύναμοι προσπαθούν να κλείσουν τα στόματα όλων και να ”κάψουν” κάθε είδους διαφωνία», έγραψε.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να λυπούμαστε, εσείς κι εγώ κερδίσαμε αυτή τη δίκη, φίλοι μου…» πρόσθεσε.

«Είπαμε την αλήθεια για εγκλήματα πολέμου και ζητήσαμε να σταματήσει το αιματοκύλισμα…Σήμερα, μπορώ απλά να επαναλάβω αυτό που είπα την ημέρα της σύλληψής μου: δεν φοβάμαι και δεν πρέπει να φοβάστε. Οι αλλαγές είναι πολύ κοντά» επεσήμανε.

Κατακρίνει την ετυμηγορία για τον Ρώσο πολιτικό ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατέκρινε την ετυμηγορία χαρακτηρίζοντάς την «αναίσχυντη και άνομη» σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, τον οποίο διαχειρίζεται η ομάδα του που είναι στην εξορία.

«Ιλιά Γιάσιν, είμαστε όλοι περήφανοι για σένα. Η Ρωσία θα είναι ελεύθερη, όπως κι εσύ», έγραψε ο Ναβάλνι.

Στην τελική του δήλωση προς το δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, ο Γιάσιν απηύθυνε έκκληση απευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο γι’ αυτό το μακελειό» και ζητώντας του να «σταματήσει αυτή την τρέλα».

«Κοιτώντας τις συνέπειες αυτού του τερατώδους πολέμου, εσείς ο ίδιος πιθανόν συνειδητοποιείτε τι σοβαρό λάθος διαπράξατε στις 24 Φεβρουαρίου. Ο στρατός μας δεν γίνεται δεκτός με λουλούδια. Μας χαρακτηρίζουν τιμωρούς και κατακτητές. Οι λέξεις ”θάνατος” και ”καταστροφή” συνδέονται τώρα στενά με το όνομά σας», δήλωσε.

«Έχετε φέρει τρομερή κακοτυχία στον ουκρανικό λαό, που πιθανόν να μην μας συγχωρέσει ποτέ» επεσήμανε.

Πηγή: newsbeast.gr