Όταν ο Ιρλανδός Μπάρι Χόχιαν και η Ισπανίδα σύζυγός του Λόλα παρακολουθούσαν Ουκρανούς να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, αλλά δεν είχαν χώρο στο σπίτι τους στη Μαδρίτη να φιλοξενήσουν κάποιους αποφάσισαν να τους προσφέρουν ως κατάλυμα το δεύτερο σπίτι τους, έναν πύργο του 15ου αιώνα, στη δυτική Ιρλανδία.

Μέσα σε μια ημέρα ο Χόχιαν πετούσε για την Πολωνία έχοντας ανοίξει για πρώτη φορά έναν λογαριασμό στο Facebook με στόχο να προσφέρει καταφύγιο. Έντεκα Ουκρανοί – μια ομάδα από το Ντνίπρο και μια ακόμη από την Ζαπορίζια, κοντά στην Μαριούπολη – επέστρεψαν μαζί του στον Πύργο Μπαλιντούλι.

«Ήμαστε ψυχικά ράκη για ίσως και πάνω από μια εβδομάδα. Δεν ήμαστε σίγουροι τι κάναμε και απλώς προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε τα πράγματα για εκείνους», λέει ο Χόχιαν, ο οποίος μένει στον τετραώροφο πύργο μαζί με την σύζυγό του και τα δύο έφηβα παιδιά τους.

«Σήμερα, κάθε εβδομάδα βελτιώνεται…Βλέπεις ότι τους φεύγει ένα βάρος. Έρχονται διαρκώς άνθρωποι που προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Είναι στ’ αλήθεια ‘céad míle fáilte’ (χίλια καλώς ορίσατε) από τον λαό της Ιρλανδίας».

Οι 11 Ουκρανοί συγκαταλέγονται στους 23.000 πρόσφυγες που έχουν μέχρι στιγμής καταφύγει στην Ιρλανδία. Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα τετραπλασιαστεί – ανάλογο με το 2% του πληθυσμού – και ότι σύντομα θα πρέπει να τους φιλοξενήσει σε συνεδριακά κέντρα ή αθλητικούς χώρους.

Έναν μήνα μετά την άφιξή τους, πέντε πρόσφυγες από την ομάδα έχουν ήδη βρει δουλειές.

Τα παιδιά τους έχουν εγγραφεί στα σχολεία και παίζουν στον εξωτερικό χώρο του πύργου μαζί με ντόπια παιδιά, των οποίων οι οικογένειες διαρκώς δωρίζουν πράγματα – από περισσευούμενα ψυγεία και τηλεοράσεις μέχρι καλάθια με φρέσκα αβγά και παραλήπτη την Μαρία Ναζάρτσουκ, την φουρνάρισσα της ομάδας αυτής των προσφύγων.

Πηγή: newsbeast.gr