Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κι επισήμως τις κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως τόνισε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. «Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», συμπλήρωσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι. Το εν λόγω Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης.

Νωρίτερα, κυρώσεις κατά του Πούτιν, του Λαβρόφ και άλλων αξιμωατούχων ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, συντονίζοντας κι εκείνος τον βηματισμό του με τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT που θεωρείται και το πιο δυνατό «όπλο» ώστε να της προκαλέσει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.

Πηγή: newsbeast.gr