Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, υποδεικνύουν έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη (18/5), καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

Η υποστήριξη στη Βερχόβνα Ράντα («ανώτατο συμβούλιο», το ουκρανικό κοινοβούλιο) θεωρείται δεδομένη. Ο στρατιωτικός νόμος κατά συνέπεια αναμένεται να παραταθεί ως τουλάχιστον την 23η Αυγούστου, την παραμονή της ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Ο στρατιωτικός νόμος επιβλήθηκε την 24η Φεβρουαρίου, ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής· έκτοτε, το μέτρο παρατείνεται κάθε φορά για τριάντα ημέρες. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν τη διάρκειά του ένδειξη του πόσο αναμένει το Κίεβο να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Κάτι, άλλωστε, που παραδέχθηκε και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ολεξίι Ρεζνίκοφ με δηλώσεις του κατά την διάρκεια της Τρίτης (17/5) όταν τόνισε ότι ο πόλεμος έχει περάσει σε νέα φάση και αυτή θα είναι παρατεταμένη μιας και οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των περιοχών που κατέκτησαν.

Επίσης, η κίνηση του Ζελένσκι υπογραμμίζει και τη δυσκολία να υπάρξει σύντομα συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως τόνισε ο σύμβουλός του Μιχάιλο Ποντόλιακ: «Οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι επί του παρόντος απίθανες». Πρόσθεσε, δε, πως «η Ρωσία δεν έχει ακόμη αντιληφθεί το εύρος των επιπτώσεων που θα έχει σ’ εκείνη ο πόλεμος και πλανάται αν θεωρεί πως μπορεί να πετύχει στρατιωτικές επιτυχίες στην Ουκρανία».

Πηγή: newsbeast.gr