Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση» δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνάντησή με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «περίπλοκη, με διαφορετικές ερμηνείες για αυτό που συμβαίνει», είναι δυνατόν να έχουμε έναν «σοβαρό διάλογο για τον καλύτερο τρόπο για να ενεργήσουμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται αργότερα να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κίεβο ετοιμάζει κατηγορίες σε βάρος Ρώσων στρατιωτικών για εγκλήματα πολέμου

Τρεις ρώσοι πιλότοι, ύποπτοι ότι βομβάρδισαν κτίρια αμάχων στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Σούμι, είναι μεταξύ των τουλάχιστον επτά Ρώσων στρατιωτικών, σε βάρος των οποίων το Κίεβο ετοιμάζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, γνωστοποίησε στο Reuters το γραφείο της Ουκρανής γενικής εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των άλλων Ρώσων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου περιλαμβάνονται δύο χειριστές εκτοξευτήρα ρουκετών, που φέρεται ότι βομβάρδισαν οικισμούς στην περιφέρεια του Χαρκόβου, και δύο στρατιώτες, που είναι ύποπτοι ότι σκότωσαν ένα κάτοικο της περιοχής του Κιέβου και βίασαν τη σύζυγό του.

Το γραφείο της εισαγγελέως ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τα πρόσωπα αυτά ότι είναι ύποπτοι και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουν κατατεθεί κατηγορίες σε δικαστήριο. Δεν κατονόμασε τους υπόπτους ούτε έδωσε στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες. Ανέφερε πως μερικοί από τους υπόπτους κρατούνται αιχμάλωτοι, χωρίς να διευκρινίσει πού, ενώ άλλες κατηγορίες πρόκειται να απαγγελθούν ερήμην.

Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει πως ερευνά περίπου 7.600 ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και τουλάχιστον 500 υπόπτους μετά την εισβολή που πραγματοποίησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου. Η γενική εισαγγελέας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, δήλωσε στο Reuters πως πολλοί απ’ αυτούς τους υπόπτους βρίσκονται στη Ρωσία, αλλά μερικοί έχουν συλληφθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου από την Ουκρανία. Μιλώντας σε συνέντευξη νωρίτερα αυτό το μήνα, η εισαγγελέας δήλωσε ότι το γραφείο της σκοπεύει να στραφεί εναντίον της διοικητικής αλυσίδας της ρωσικής πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας.

Η Βενεντίκτοβα πρόσθεσε πως σχεδιάζει να ασκήσει διώξεις τόσο σε ουκρανικά δικαστήρια όσο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, το παγκόσμιο διαρκές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο. Η Μόσχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες από την Ουκρανία και δυτικές χώρες για εγκλήματα πολέμου και έχει αρνηθεί πως στοχοποιεί αμάχους κατά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο, την οποία διεξάγει για να αποστρατιωτικοποιήσει τη γειτονική του χώρα.

Η ουκρανική έρευνα βρίσκεται στο κέντρο πολλαπλών προσπαθειών για τη διερεύνηση ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με τη σύγκρουση, μεταξύ άλλων και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι έρευνες βρίσκονται στα πολύ πρώιμα στάδια, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν γι’ αυτές. Το ΔΠΔ έχει στείλει μια ομάδα στην περιοχή για να αρχίσει έρευνες.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο για γενοκτονία των ρωσοφώνων, κάτι που το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά. Η Ρωσία έχει επίσης ανοίξει ποινικές υποθέσεις σε βάρος Ουκρανών στρατιωτικών για φερόμενα βασανιστήρια Ρώσων ομολόγων τους.

Πηγή: newsbeast.gr