Γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη της Ουκρανίας υπέστη επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, στηλίτευσε χθες Τρίτη το βράδυ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον Ισπανό, η EUAM «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό», με αποτέλεσμα «να υποστεί μεγάλη ζημιά», πάντως «κανένα μέλος ή συμβασιούχος της αποστολής δεν τραυματίστηκε».

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση αυτή, όπως και οποιαδήποτε επίθεση που βάζει στο στόχαστρο άμαχους ή πολιτικές υποδομές», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

«Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, όπως καλούν ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.

Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, υποστήριξε την περασμένη Δευτέρα (28/3) πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της Μαριούπολης, ενώ οι μάχες μαίνονται. Μάλιστα, τόσο το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμούν πως οι ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά θα ενταθούν καθώς η Ρωσία αναμένεται να μεταφέρει δυνάμεις από τα περίχωρα του Κιέβου στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ που βρίσκονται κοντά στη Μαριούπολη.

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές της Γαλλίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγόρησαν τη Ρωσία πως ευθύνεται για την καθυστέρηση της ανθρωπιστικής επιχείρησης που συμφώνησαν να συνδιοργανώσουν η Ελλάδα, η Γαλλία και η Τουρκία.

Πηγή: newsbeast.gr