Ποσό ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ διανεμήθηκε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (28/4) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ποσό προορίζεται για την προσφορά τροφής, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών εκπαίδευσης στους πρόσφυγες, εξήγησε ο επίτροπος Νικολά Σμιτ (Απασχόληση και Κοινωνικά Δικαιώματα) κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Σμιτ, η Πολωνία, η χώρα που υποδέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες, έλαβε το υψηλότερο ποσό, 560 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρουμανία και η Ουγγαρία, χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, έλαβαν 450 και 300 εκατ. αντίστοιχα. Η Γερμανία έλαβε 75 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό διανεμήθηκε στις 23 εναπομείνασες χώρες.

Όπως υποστήριξε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περισσότερα από πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου με τη Ρωσία, ενώ ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια οι κάτοικοι που άφησαν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι το 95% όσων έφυγαν από την Ουκρανία επιθυμούν ήδη να επιστρέψουν.

Πηγή: newsbeast.gr