Μετά τις καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων στην βόρεια Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ θα υιοθετήσει κατά πάσα πιθανότητα έναν νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας αύριο Τετάρτη, δήλωσε σήμερα ο Κλεμάν Μπον, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.

«Οι νέες κυρώσεις θα υιοθετηθούν πιθανόν αύριο», είπε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ενεργήσει άμεσα σχετικά με τις εισαγωγές φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία.

Η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες για δολοφονίες αμάχων από τις δυνάμεις της σε ουκρανικές περιοχές, περιλαμβανομένης της Μπούκα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ρώσος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι η Ρωσία θα παρουσιάσει σήμερα «εμπειρικές αποδείξεις» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι οι δυνάμεις της δεν έχουν σκοτώσει αμάχους στην Ουκρανία και ότι δεν εμπλέκονταν στα γεγονότα της Μπούκα.

Ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι μέσα στις πιθανές κυρώσεις που θα συζητηθούν

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι μια πιθανότητα που θα συζητήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Ecofin που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Ο Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τα 27 κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν τις κυρώσεις, επισημαίνοντας ότι «το κλειδί» για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων είναι η ενότητα των «27». Υπενθύμισε επίσης ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτός στην επέκταση των κυρώσεων σε άνθρακα και πετρέλαιο. «Θα δούμε ποιά είναι η θέση όλων των κρατών-μελών, αλλά νομίζω ότι είναι πιθανό να έχουμε ενότητα μεταξύ των 27 για τις νέες κυρώσεις», τόνισε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν τις επόμενες ώρες, λέγοντας ότι η θέση της Γαλλικής προεδρίας είναι ξεκάθαρη: «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις».

Λιθουανία: Να αποκλείσουμε τη Ρωσία από τις βασικές πηγές εσόδων στον τομέα της ενέργειας

Ρωσικό φυσικό αέριο

Η υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας κάλεσε την ΕΕ να σταματήσει την αγορά φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία.

Η Γκιντάρε Σκάιστε, προσερχόμενη για την συνεδρίαση του Ecofin στο Λουξεμβούργο, σημείωσε ότι «βλέποντας τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνουμε τις κυρώσεις, να τις πάμε σε άλλο επίπεδο, να μεγαλώσουμε την πίεση προς την Ρωσία».

«Πρέπει να αποκλείσουμε την Ρωσία από τις βασικές πηγές εσόδων στον τομέα της ενέργειας. Νομίζω πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε από τη Ρωσία πετρέλαιο, αέριο και άνθρακα» προσέθεσε.

Παράλληλα, η κ. Σκάιστε επισήμανε ότι «η Λιθουανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που λέει αντίο στο ρωσικό αέριο και αρνούμαστε να αγοράσουμε ρωσικό αέριο».

Πηγή: newsbeast.gr