Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι στην αρχή της ρωσικής εισβολής έφερε τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής» με την κατάληψη του σταθμού του Τσερνόμπιλ (σ.σ. όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία).

«Ο κόσμος βρέθηκε εκ νέου στο χείλος της καταστροφής, γιατί για τον ρωσικό στρατό η περιοχή και ο σταθμός του Τσερνόμπιλ ήταν σαν οποιοδήποτε έδαφος για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Από την πλευρά του ο Γκρόσι δήλωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας συμφώνησε να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση στην επισκευή των ζημιών του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

«Είναι εμφανές ότι υπάρχουν ζημιές και τις αξιολογούμε», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στο Τσερνόμπιλ.

Νωρίτερα σήμερα πανικό προκάλεσε μια λάθος τελικά μετάφραση από το Γαλλικό Πρακτορείο για την κατάσταση στο Τσερνόμπιλ. Το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσίευσε δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκόρσι, πως η κατάσταση στο Τσερνόμπιλ είναι πολύ επικίνδυνη, ωστόσο στη συνέχεια ακύρωσε το τηλεγράφημά του κάνοντας λόγο για μεταφραστικό σφάλμα.

Το δικό του μήνυμα τώρα με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ που τότε ανήκε στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και τώρα στην πολύπαθη Ουκρανία, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Πηγή: newsbeast.gr