Ένα τεράστιο γκράφιτι της Παναγίας με αντιαρματικό όπλο εμφανίστηκε σε πολυώροφο κτίριο στο Κίεβο. Το γκράφιτι με το όνομα «Saint Javelin» εμφανίστηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ομάδα τέχνης Kailas-V, η οποία βρίσκεται πίσω από την τοιχογραφία, είπε ότι το γκράφιτι «σχεδιάστηκε για να συγκεντρώσει χρήματα για την Ουκρανία», καθώς συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Η εκπρόσωπος Τύπου Yana Volk είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 2 εκατομμύρια δολάρια.

Την Τρίτη (24/5), καλλιτέχνες εθεάθησαν να εργάζονται στην τοιχογραφία.

Ο Volk είπε ότι ένας προβολέας χρησιμοποιείται τα βράδια για να φωτίσει το σκίτσο του μεγάλου γκράφιτι 160 τετραγωνικών μέτρων.

Με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις στα ανατολικά – 200 νεκροί σε πολυκατοικία στη Μαριούπολη

«Η μεγαλύτερη επίθεση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Έτσι περιγράφει η Ουκρανία τη ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς. Ο πόλεμος στα ανατολικά συνεχίζεται με την κατάληψη τριών πόλεων στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Εκεί, ο ρωσικός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 14 πολίτες την Τρίτη (24/5), σύμφωνα με το Κίεβο.

«Ο εχθρός συνεχίζει να χρησιμοποιεί τρομοκρατικές τακτικές κατά του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού στα κατεχόμενα. Επίσης, η επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη νότια και ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται. Την τελευταία ημέρα, δεκαέξι επιθέσεις απωθήθηκαν στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, οκτώ άρματα μάχης, είκοσι δύο τεθωρακισμένα οχήματα και ένα εχθρικό όχημα καταστράφηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας μπήκε στον τέταρτο μήνα της, η Μόσχα σχεδιάζει να συνεχίσει να μάχεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ουκρανία για να επιτύχει «όλους τους στόχους που έθεσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν».

«Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, ανεξάρτητα από την τεράστια δυτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου και την άνευ προηγουμένου πίεση από τις κυρώσεις».

Ένας από τους επιτυχημένους στόχους της ήταν η κατάληψη του λιμανιού της Μαριούπολης στο νότο, όπου η Ρωσία δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει την αφαίρεση ναρκών.

Νέες ανθρώπινες απώλειες εντοπίζονται συνέχεια.

Έχουν βρεθεί τα πτώματα περισσότερων από 200 ανθρώπων στα ερείπια μιας πολυκατοικίας.

Στο άδειο πλέον εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, το οποίο προσέφερε καταφύγιο σε χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες και στρατιώτες, είναι φανερή η έκταση της ζημιάς μετά από σχεδόν τρεις μήνες πολιορκίας.

Για 20.000 εγκλήματα πολέμου μιλά ο υπουργός Εσωτερικών

Οι ουκρανικές αρχές λένε πως έχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, την 24η Φεβρουαρίου.

Μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι στην ουκρανική τηλεόραση.

«Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από ουκρανούς αστυνομικούς», διαβεβαίωσε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Νεαρός ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από ουκρανικό δικαστήριο, στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου αφότου άρχισε η εισβολή.

Πηγή: newsbeast.gr