Αισθητά μικρότερος ήταν χθες Παρασκευή (11/3) ο αριθμός των αμάχων που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τέσσερις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συνολικά 7.144 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές.

Υποστήριξε ότι οι εισβολείς, αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση σε όλη την Ουκρανία, επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις, ανάλογες με εκείνες των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ στηλίτευσε την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ. Μάλιστα, χαρακτήρισε πως πρόκειται για «έγκλημα πολέμου».

«Η απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης είναι ένα έγκλημα πολέμου, ένα έγκλημα κατά της Δημοκρατίας. Σας διαβεβαιώνω πως οι άνθρωποι σε όλες τις δημοκρατικές χώρες θα μάθουν γι’ αυτό και οι πράξεις των Ρώσων εισβολέων θα εξισωθούν με εκείνες των τρομοκρατών του ISIS», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, περισσότεροι από 12.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη χώρα του. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί, συμπλήρωσε, ενώ επαίνεσε τους Ουκρανούς για την αντίστασή τους. «Έχουμε καταφέρει να μην επιτρέψουμε την κατάληψη της χώρας σε τέσσερις ημέρες. Αυτό πρέπει να πει κάτι στους εισβολείς», τόνισε.

Πηγή: newsbeast.gr