Υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός υποστήριξε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί γερασμένα πυρομαχικά στον πόλεμο με την Ουκρανία και μάλιστα άνω των 40 ετών, αφού εξαντλεί τα κανονικά της αποθέματα.

Οι Ρώσοι «αντλούν από το απόθεμα των γερασμένων πυρομαχικών, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα παλιότερα πυρομαχικά, κάποια από τα οποία παρήχθησαν πριν από 40 και πλέον χρόνια», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Με άλλα λόγια, φορτώνεις τα πυρομαχικά και κάνεις την προσευχή σου ελπίζοντας ότι το όπλο θα πυροβολήσει ή, όταν προσγειωθεί (το βλήμα), θα εκραγεί», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι η Ρωσία αποφάσισε να στείλει ως ενισχύσεις στο μέτωπο το θρυλικό τουφέκι Mosin, που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τον Κόκκινο Στρατό.

Το επαναληπτικό τουφέκι που ρίχνει πέντε σφαίρες είναι ελαφρύ και χρησιμοποιείται εύκολα χωρίς ειδική εκπαίδευση, ενώ μπορεί να πετύχει στόχους σε μεγάλη απόσταση, με μόνο αρνητικό ότι μπορεί να μπλοκάρει και να χρειαστεί ο χρήστης να περάσει τις σφαίρες μία-μία, αντί να τοποθετήσει γεμιστήρα. Παρόλα αυτά, δεν είναι σίγουρο αν θα έχει επιτυχία απέναντι σε ένα ΑΚ-47 ή άλλα σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Πηγή: newsbeast.gr