Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δυο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ενόψει της διαγραφόμενης καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τους περισσότερους πολίτες στην Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τη ΔΕΕΣ να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή απομάκρυνση όλων των αμάχων από τις πόλεις αυτές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ χθες Τετάρτη το απόγευμα, κατά το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ τόνισε πως τα ουκρανικά στρατεύματα, οχυρωμένα στην Κραματόρσκ και στη Σλοβιάνσκ, χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο ανώτερος Ρώσος αξιωματικός υποστήριξε ακόμη ότι στις δύο πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου 90.000 άμαχοι.

Αυτά τα δύο αστικά κέντρα αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους των γραμμών άμυνας του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία.

Μαίνονται οι μάχες στο Λουχάνσκ

Από την παραπάνω έκκληση της Ρωσίας είναι πλέον δεδομένο πως βρίσκεται για τα καλά σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία με τις μάχες να μαίνονται στα ανατολικά.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας με ανακοίνωσή του στα social media υποστήριξε πως κατέστρεψε γέφυρες που οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν για να περάσουν ποταμούς στην περιοχή του Λουχάνσκ. Ανέφερε, δε, πως καταστράφηκαν τανκς και άλλα άρματα μάχης. Στο μήνυμα τόνισε πως «κάποιοι Ρώσοι έκαναν μπάνιο στον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς κι άλλοι… κάηκαν από τον μαγιάτικο ήλιο».

Ο επικεφαλής της περιφέρειας του Λουχάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι περιέγραψε την Μπιλοχόριβκα ως ένα «φρούριο» όπου όπως συνέβη και στην περίπτωση της Μαριούπολης «κρατάει μακριά» το ρωσικό στρατό

Πηγή: newsbeast.gr