Τα ρωσικά στρατεύματα δεν σημείωσαν αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη στις μάχες στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε στο νυχτερινό του διάγγελμα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαψεύδοντας ρωσικούς ισχυρισμούς πως είναι κοντά η επικράτησή τους στην περιοχή.

«Η κατάσταση στο μέτωπο δεν μεταβλήθηκε σημαντικά τις προηγούμενες 24 ώρες», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «η ηρωική υπεράσπιση του Ντονμπάς συνεχίζεται».

Οι πιο σφοδρές μάχες συνεχίζουν να διεξάγονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λισιτσάνσκ και Ποπάσνα, συνέχισε. «Υπάρχει η αίσθηση πως οι δυνάμεις κατοχής δεν πίστευαν ότι η αντίσταση θα ήταν τόσο ισχυρή», πρόσθεσε.

Πάντα σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, η Ρωσία αναπτύσσει κι άλλες μονάδες στο Ντονμπάς και στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας για να αντιμετωπίσει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις.

«Αλλά τι νόημα έχει αυτό; Ούτως ή άλλως, οι περισσότερες από τις δυνάμεις κατοχής έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό ότι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν στην Ουκρανία», είπε κι ανέφερε πως έχουν καταλήξει σ’ αυτό το συμπέρασμα από τις συνομιλίες των Ρώσων στρατιωτών που υποκλέπτουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του.

Παράλληλα, υποστήριξε πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην επικράτεια της χώρας του έχουν σκοτωθεί «πάνω από 31.000» μέλη των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.

Από την 24η Φεβρουαρίου, «η Ρωσία πληρώνει για αυτόν τον ανόητο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας με τη ζωή 300 και πλέον στρατιωτών της καθημερινά. Και θα ξημερώσει η μέρα που ο αριθμός των απωλειών θα ξεπεράσει τα όρια του επιτρεπτού ακόμα και για τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζελένσκι, επιπλέον, ενημέρωσε και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η διπλωματική δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση δεν σταματά ούτε μια μέρα. Ακούω καθημερινά αναφορές που συμπεριλαμβάνουν και την προετοιμασία διαδικαστικών αποφάσεων της ΕΕ. Η ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών, οι διπλωμάτες μας, η ομάδα της κυβέρνησης γενικότερα – όλοι μας – εργαζόμαστε για να πετύχουμε την ιστορική ένταξή μας ακόμη και μέσα στον Ιούνιο, το οποίο είναι κάτι που περιμένουμε. Από τη μεριά μας έχουμε κάνει ότι ήταν απαραίτητο. Όπως λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, η μπάλα τώρα βρίσκεται στη μεριά των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαϊκών χωρών».

Πηγή: newsbeast.gr