Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα Σάββατο ξημερώματα ότι η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στα ανατολικό τμήμα της χώρας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τόνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς και στην πόλη του Χάρκοβο.

Σε μια βιντεοσκοπημένη του ομιλία είπε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας υποχωρούν, αργά αλλά αισθητά.

Πρόσθεσε πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες κατά της Ρωσίας εξαιτίας της απόφασης του Ρώσου προέδρου Πούτιν να εξαπολύσει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία επιφέρουν αποτελέσματα και οι κυρώσεις αυτές πρέπει να ενταθούν περαιτέρω.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα ήθελε η Κίνα, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, να σταθεί πλευρό της Ουκρανίας.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι «διασώθηκαν» από τη Μαριούπολη, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Σήμερα (Παρασκευή), ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρεις περιοχές: Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια. Καταφέραμε να διασώσουμε 6.266 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 3.071 από τη Μαριούπολη», είπε.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν αυτοί οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη ή αν είχαν προηγουμένως εγκαταλείψει την πόλη μόνοι τους προτού μεταφερθούν με λεωφορείο στη Ζαπορίζια.

Το βράδυ της Παρασκευής, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι περίπου 30 λεωφορεία εισήλθαν στην πόλη Ζαπορόζια. Ορισμένα λεωφορεία μετέφεραν άτομα που είχαν εγκαταλείψει τη Μαριούπολη μόνοι τους και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε περιοχές που ελέγχονται από ουκρανικές δυνάμεις.

Αυτοί οι κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν καταφέρει να φτάσουν στην πόλη Μπερντιάνσκ, που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, με τους ανθρώπους της οχηματοπομπής να τους προσφέρουν βοήθεια, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων στο Γαλλικό Πρακτορείο και επίσημους αξιωματούχους.

Δεν ήταν σαφές εάν ο Ζελένσκι αναφερόταν σε αυτά άτομα στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία επρόκειτο να συνδράμει στην απομάκρυνση αμάχων, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι μέλη της Επιτροπής που στάλθηκε στη Μαριούπολη αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, καθώς η προγραμματισμένη απομάκρνυση χιλιάδων αμάχων από αυτήν την πόλη-λιμάνι που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν «αδύνατο» να γίνει χθες.

Попереду – складні битви. Зараз іще не можна думати, ніби ми вже пройшли всі випробування. Ми всі хочемо перемоги. Але коли вона буде – кожен це побачить. Кожен відчує, що настає мир.

Posted by Володимир Зеленський on Friday, April 1, 2022

Πηγή: newsbeast.gr