Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έλαβε την απόφαση να απελάσει 35 διπλωματικούς υπαλλήλους της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Μπρατισλάβα, εξαιτίας υποψιών πως επιδίδονταν σε κατασκοπεία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής εκλήθη στο σλοβακικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε νότα η οποία ανακοίνωνε πως «η Δημοκρατία της Σλοβακίας αποφάσισε να μειωθεί το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στην Μπρατισλάβα κατά 35 πρόσωπα», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της σλοβακικής διπλωματίας Γιουράι Τομάγκα.

Πριν από δύο χρόνια, σλοβακικά ΜΜΕ υπολόγιζαν ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες που ήταν τοποθετημένοι στην Μπρατισλάβα ήταν κάπου 45.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ μίλησε για μέτρο εθνικής ασφαλείας. «Οι 35 διπλωμάτες που επαναπατρίζουμε δεν ήταν απλά πλεονάζοντες με δεδομένες τις τρέχουσες διμερείς σχέσεις μας, αλλά αντιπροσώπευαν απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Χέγκερ στο σλοβακικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, υπό τον δηκτικό τίτλο «Ντασβιντάνια» («στο επανιδείν», στα ρωσικά), ο Σλοβάκος πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η κυβέρνησή μου δεν θα ανεχθεί οι Ρώσοι να επιδίδονται στη Σλοβακία υπό διπλωματική κάλυψη σε μαζικές επιχειρήσεις κατασκοπείας, να διαφθείρουν πολίτες μας, να διασπείρουν παραπληροφόρηση, να πολώνουν την κοινωνία μας».

Το σλοβακικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του ανέφερε πως αναμένει να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων μόνον αφού «η Ρωσία τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι διπλωμάτες της επιστρέψουν στην κανονική διπλωματική πρακτική».

Ήδη, τη 14η Μαρτίου η Μπρατισλάβα απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες που επίσης βάρυναν υποψίες ότι επιδίδονταν σε κατασκοπεία. Η Ρωσία αντέδρασε τότε προειδοποιώντας εναντίον της μόνιμης επιδείνωσης των σχέσεων. Τη Δευτέρα, απέλασε σε αντίποινα τρεις σλοβάκους διπλωμάτες τοποθετημένους στην πρεσβεία στη Μόσχα.

Η εξέλιξη προστέθηκε στη μακρά σειρά απελάσεων ρώσων διπλωματών από κράτη μέλη της ΕΕ και από τις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την Τρίτη, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Ιρλανδία ανακοίνωσαν τη συντονισμένη απέλαση δεκάδων ρώσων διπλωματών που βάρυναν υποψίες για κατασκοπεία. Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής απέλασαν επίσης διπλωμάτες που χαρακτήρισαν πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Μόσχα ανακοίνωσε από την πλευρά της προχθές Τρίτη πως απελαύνει δέκα διπλωμάτες των βαλτικών χωρών.

Πηγή: newsbeast.gr