Η Λιζ Τρας, η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, πριν από το πρώτο επίσημο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός τόνισε, αναφέρουν οι «Financial Times» καθώς και πολλά βρετανικά ΜΜΕ, ότι θα δώσει στην Ουκρανία, στη διάρκεια του 2023, τουλάχιστον την ίδια στρατιωτική βοήθεια που έδωσε η Βρετανία στη διάρκεια του 2022 προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό συνεπάγεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει εξοπλισμό που θα κοστίζει τουλάχιστον 2,63 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υπόσχεσή της έρχεται ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ουκρανική αντεπίθεση προς την ανατολή και προς το νότο της χώρας και την ανακατάληψη περιοχών που βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή. Προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη η κυρία Τρας, είπε: «Οι νίκες της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν έμπνευση» και συνέχισε:

«Ξανά και ξανά αυτοί οι γενναίοι άνθρωποι έχουν αψηφήσει όσους τους αμφισβητούσαν και απέδειξαν το τί είναι ικανοί να κάνουν αν τους δοθεί η στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη που έχουν ανάγκη. Το μήνυμά μου προς τον λαό της Ουκρανίας είναι το εξής: “Το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί στο πλευρό σας σε κάθε βήμα της διαδρομής. Η ασφάλειάς σας είναι η ασφάλεια μας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Mirror» η στρατιωτική βοήθεια που θα στείλουν οι Βρετανοί θα περιλαμβάνει και συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) και άλλο βαρύ εξοπλισμό.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ ο λόγος που θα εκφωνήσει η κυρία Τρας στον ΟΗΕ θα έχει ως βασικό άξονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα υπογραμμίσει τη μακροχρόνια υποστήριξη που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα σε στρατιωτικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό επίπεδο.

Πηγή: newsbeast.gr