Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βυθίστηκε χθες Πέμπτη (14/4), αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«Θα έχει συνέπειες» στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «κλειδί» στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη «ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Κίρμπι στο CNN.

Από τη μεριά του ο σύμβουλος εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς σημείωσε: «Η μια ιστορία (για το τί προκάλεσε τη βύθιση) είναι απλά ανικανότητα και η άλλη είναι πως δέχθηκαν επίθεση. Κανένα από τα δύο σενάρια δεν είναι καλά για τη Ρωσία».

«Μονάχα η απώλεια ενός υποβρυχίου ικανού να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυράυλους ή του αεροπλανοφόρου Κουτσνέτσοφ θα μπορούσε να επιφέρει πιο δυνατό χτύπημα στο ηθικό των ρωσικών δυνάμεων και τη φήμη του ρωσικού ναυτικού ιδίως στην κοινή γνώμη της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καρλ Σούστερ, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva σε λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. «Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινιζόταν ότι το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για «πυρκαγιά» και «έκρηξη πυρομαχικών», χωρίς να αναφέρεται σε ουκρανική επίθεση.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, όμως, η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές. Έτσι, ο λογαριασμός της ουκρανικής κυβέρνησης στο Twitter ανάρτησε το ακόλουθο tweet, που αποτελεί λογοπαίγνιο και αντικαθιστά την λέξη «thinking» (σκέφτεσαι) με την λέξη «sinking», που σημαίνει βυθίζεσαι.

Πηγή: newsbeast.gr