Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των ουκρανικών αρχών για μαζική επίθεση στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε συντονισμένες στρατιωτικές ενέργειες σε όλα τα μέτωπα και πλέον καταλαμβάνει αρκετά γρήγορα πολλά εδάφη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του bbc.com, η Μόσχα ελέγχει σχεδόν όλο τον Βορρά έως το Λουχάνσκ -εξαίρεση ένα μικρό κομμάτι- ενώ έχει σχεδόν αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα, αφού περικύκλωσε και την Μαριούπολη. Ουκρανικά σχέδια εκκένωσης της Βολνοβάχα και της Μαριούπολης εγκαταλείφθηκαν γρήγορα, ενώ σε ρωσικά χέρια πέφτουν αρκετά εδάφη έξω από το Κίεβο, κυρίως προς τα δυτικά.

Μόνο το Κίεβο, Χάρκοβο και Οδησσός από τις μεγάλες πόλεις, φέρεται να είναι ελεύθερες και υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, ενώ η Μαριούπολη εξαιρείται με βάση αναλυτικές, γιατί θεωρείται θέμα χρόνου η πτώση της, αφού έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, είναι περικυκλωμένη από παντού, ενώ κυρίως στη πόλη έχουν εγκλωβιστεί άμαχοι και όχι στρατιωτικές δυνάμεις.

Χάρτες του βρετανικού μέσου, δείχνουν ότι το ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας έχει καταρρεύσει, αφού πόλεις κλειδιά βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Παρόλα αυτά, οι Ουκρανοί ελπίζουν, επειδή ελέγχουν την πρωτεύουσα και το Χάρκοβο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν κρατήσει ανέπαφο το δυτικό κομμάτι της χώρας.

Ακολουθούν οι χάρτες του BBC με την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της Ουκρανίας:

Με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχει πλήρως η Ρωσία. Με ριγέ χρώμα οι περιοχές που κατέλαβε πρόσφατα

Πηγή: newsbeast.gr