Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση στο πεδίο των μαχών στα ανατολικά της χώρας του, όπου πολλές περιοχές σφυροκοπούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Προσπαθούν να καταφέρουν μέχρι την 100ή ημέρα του πολέμου όλα όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν στις πρώτες ημέρες της εισβολής. Έτσι, έχουν συγκεντρώσει στο Ντονμπάς μάξιμουμ πυροβολικό και μάξιμουμ στρατό», δήλωσε και συνέχισε: «Δεχόμαστε πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς από αεροσκάφη, παντού. Προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τη γη μας με τον τρόπο που μας επιτρέπουν οι πόροι που έχουμε διαθέσιμοι για την άμυνά μας. Κάνουμε τα πάντα για να τους αυξήσουμε και θα τους αυξήσουμε».

Ακολούθως τόνισε: «Αν οι εισβολείς στην Λίμαν στο Σεβεροντονέτσκ θεωρούν πως οι πόλεις είναι δικές τους, κάνουν λάθος. Το Ντονμπάς είναι ουκρανικό. Αυτή είναι η ουσία μας ως λαός. Αν η Ρωσία θέλει να φέρει την καταστροφή σε οποιαδήποτε πόλη, εμείς θα τις ξαναχτίσουμε. Κάθε πόλη και κάθε κοινότητα».

Επίσης ανέφερε πως μίλησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, καθώς και άλλους ηγέτες του κόσμου αναφορικά με το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης και πως μπορεί να δοθεί λύση στο «μπλοκάρισμα» των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα ώστε να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών από τη χώρα.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι μίλησε στους φοιτητές του κολεγίου του Στάνφορντ, όπου τους είπε πως «η Ουκρανία είναι πραγματικά μια χώρα όπου τα πάντα είναι πιθανά. Είμαστε η χώρα που κατέστρεψε τον μύθο περί της τρομακτικής δύναμης του ρωσικού στρατού», δήλωσε και εξήγησε πως η μεγαλύτερη ανάγκη της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή είναι «όπλα, κυρώσεις κατά της Ρωσίας οικονομική βοήθεια, “πάγωμα” και κατάσχεση της ρωσικής κρατικής περιουσίας και δίκαιες δίκες σε όλους τους εγκληματίες πολέμου».

Όσον αφορά στο αίτημα του για όπλα, αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί εν μέρει το προσεχές διάστημα με το CNN να σημειώνει πως οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία.

Πηγή: newsbeast.gr