«Πληγωμένο θηρίο» χαρακτήρισε το πρωί της Δευτέρας (21/3) τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης τονίζοντας πως «η αίσθηση ότι η Δύση στοχεύει να τον ανατρέψει θα τον κάνει πιο επικίνδυνο».

«Αυτή την στιγμή είναι λογικό ότι έχουν επικρατήσει όλες αυτές οι φωνές που ορισμένες είναι και αντιρωσικές, οι οποίες λένε ότι η Ρωσία είναι παντελώς αναξιόπιστη, πλήρως αναθεωρητική, που το αποδεικνύει με όσα κάνει στην Ουκρανία, άρα καλό είναι να μην συνομιλούμε καν μαζί της, αλλά να την περιθωριοποιήσουμε, να γονατίσουμε την οικονομία της και να προσπαθήσουμε να βρούμε τον τρόπο για να ανατραπεί ο Πούτιν.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή είναι ένα πληγωμένο θηρίο, το τελευταίο που χρειάζεται να κάνει η Δύση, είναι να του δώσει την αίσθηση ότι ο απώτερος στόχος των δυτικών είναι να τον ανατρέψουν γιατί εκεί μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος από ό,τι είναι ήδη, για τον εαυτό του, για την χώρα του και την περιφερειακή για να μην πούμε την παγκόσμια σταθερότητα» είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ.

Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης σημείωσε αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία: «Εγώ που υποστηρίζω ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ότι η Δύση έχει κάνει πολλά λάθη έναντι της Ρωσίας, είμαι σε αδύναμη θέση να συνεχίσω να πιστεύω ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι μέρος της και ότι δεν πρέπει να πέσει στην αγκαλιά της Κίνας».

«Η επιστήμη των διεθνών σχέσεων έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά» συμπλήρωσε.

«Τον είδαμε στο στάδιο προχθές να μιλάει με έναν τρόπο που εμένα με ανησυχεί, θυμίζει άλλους ηγέτες αυταρχικούς. Στο μυαλό μου είχα τον Πούτιν ως έναν πραγματιστή ηγέτη που μπορεί κάποιες φορές να κινούνταν στην κόψη του ξυραφιού αλλά στο τέλος της ημέρας είχε οδό διαφυγής, ήξερε μέχρι πού να φτάσει. Στην Ουκρανία δεν βλέπω οδό διαφυγής» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ρωσία επικρατεί στρατιωτικά όμως το θέμα είναι με ποιο τίμημα. Γιατί αν είναι να ισοπεδώσει την Μαριούπολη, το Κίεβο, την Οδησσό μόνο και μόνο για να καταφέρει να επικρατήσει και μετά να κάνει τι; Να κρατήσει την Ουκρανία, να την διαπραγματευτεί για να φύγει και να πάψει να είναι δύναμη εισβολής, να παραμείνει δύναμη εισβολής και να έχουμε ένα ευρωπαϊκό Αφγανιστάν;

Γιατί θα υπάρξει αντίσταση, δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα οι Ουκρανοί, ήδη δεν κάθονται με τις περιορισμένες δυνατότητες που έχουν. Και η Δύση τι θα κάνει σε όλο αυτό; Αν η Ρωσία επικρατήσει σε όλα και στις διαπραγματεύσεις, μετά πώς θα μπορέσει η Ρωσία να ξαναφτιάξει τις σχέσεις της με την Δύση; Πώς θα θεωρηθεί και πάλι αξιόπιστος εταίρος με τον οποίο θα μπορούν να συνεργαστούν;» διερωτήθηκε.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης

«Εμείς κάνουμε εκτιμήσεις με βάση ορθολογικές προσεγγίσεις, δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό ηγεσιών οι οποίες σκέφτονται με τρόπο ανορθολογικό. Προφανώς ο Πρόεδρος Πούτιν με την δική του οπτική προσέγγισε το ζήτημα υπερτιμώντας τις δυνατότητες της Ρωσίας και υποτιμώντας τις δυνατότητες της Ουκρανίας να αμυνθεί» εκτίμησε ο κ. Φίλης.

«Πιθανόν να συνυπολόγισε ο Ρώσος πρόεδρος ότι ο αμερικανός ομόλογός του, επειδή βρίσκεται σε μια αδυναμία μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν αλλά και επειδή επίκεινται ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο στο Κογκρέσο όπου είναι πιθανό να χάσει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου κάνοντάς το πολύ δύσκολο για αυτόν να κυβερνήσει τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του, ότι δεν θα ήταν σε θέση να αντιδράσει με τρόπο δυναμικό» δήλωσε.

Ο Πούτιν, εκτίμησε επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ότι οι Ευρωπαίοι, λόγω του ότι υπάρχει μια καινούρια γερμανική κυβέρνηση που δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά της και με τον πρόεδρο Μακρόν να οδεύει σε εκλογές τον προσεχή Απρίλιο, ήταν με την σειρά τους σε μια αμηχανία και δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ρωσική επιθετικότητα.

«Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει αυτή τη ρωσική εισβολή ως σημείο καμπής στην νεότερη παγκόσμια ιστορία»

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Μέσα σε όλα, επειδή ο ίδιος πιστεύει ότι κάθε φορά που στο παρελθόν η Ρωσία έδειξε αδυναμία προσπάθησαν οι δυτικοί να την απομονώσουν και επειδή πιστεύει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να είναι απομονωμένη αλλά είναι μια μεγάλη δύναμη και ότι πλέον συνομιλεί με την ιστορία, έκανε αυτή την επιλογή η οποία έχει αλλάξει τον κόσμο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει αυτή τη ρωσική εισβολή ως σημείο καμπής στην νεότερη παγκόσμια ιστορία» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

«Η Ρωσία στρατιωτικά σιγά σιγά επικρατεί όμως πρέπει να δει κανείς ποιο είναι το διακύβευμα για την Ρωσία για να κρίνει την επιτυχία των επιχειρήσεων. Γιατί αν το διακύβευμα για την Ρωσία είναι η αποναζιστικοποίηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας ή η ανατροπή του Ζελένσκι, δεν έχει επιτευχθεί το δεύτερο, το πρώτο δεν ξέρω καν αν υφίσταται ή αν είναι απλά και μόνο η επίκληση ενός ζητήματος για να δικαιολογηθεί αυτό που συμβαίνει. Πέρα από απάνθρωπο, αυτό που έχει κάνει, αν το δούμε γεωπολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά έχει κάνει μεγάλο κακό και στην Ρωσία» είπε.

«Και μπορεί να βρει άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις, αλλά το ερώτημα ήταν, χρειαζόταν όλο αυτό; Όλο αυτό έγινε για να προστατευτούν οι ρωσόφωνοι και οι ρωσικής καταγωγής πληθυσμοί της ανατολικής Ουκρανίας; Θα μπορούσε να γίνει με άλλον τρόπο, δεν χρειαζόταν μια μαζική εισβολή στην Ουκρανία, δεν χρειαζόταν να μπει η Ρωσία απέναντι σε όλον τον κόσμο και να είναι δύσκολο ακόμα και για την Κίνα να την υπερασπιστεί με όλα αυτά που συμβαίνουν» ανέφερε κλείνοντας ο διεθνολόγος.

Πηγή: newsbeast.gr