Για βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία μίλησαν σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι, παρά μια δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί.

Η Ρωσία θα διατηρήσει κάποιες δυνάμεις κοντά στο Κίεβο για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο, πρόσθεσε ο Αρεστόβιτς.

«Αν και οι Ρώσοι αποσύρουν κάποια στρατεύματα από (γύρω από) το Κίεβο, θα αφήσουν ακόμη κάποιες δυνάμεις εδώ (κοντά στο Κίεβο) για να κρατήσουν τα στρατεύματά μας», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ουκρανός στρατιώτης στο Κίεβο

Ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε νωρίτερα σήμερα στη δημόσια τηλεόραση ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η νύχτα πέρασε σχετικά ήρεμα, με τον ήχο από σειρήνες και αυτόν από πυρά από μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός μέσα στην ίδια την πόλη», σημείωσε ο Ποβορόζνικ, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, Βιατσεσλάβ Τσάους δήλωσε παράλληλα ότι δεν βλέπει μείωση των ρωσικών επιθέσεων παρά την ανακοίνωση χθες από τη Μόσχα μιας μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας σε αυτήν τη ζώνη.

«Το πιστεύουμε; Ασφαλώς και όχι», σημείωσε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

«Το Τσερνίχιβ βομβαρδιζόταν όλη τη νύχτα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι μη στρατιωτικές υποδομές καταστράφηκαν και ότι οι κάτοικοι της πόλης εξακολουθούν να μην έχουν νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η “μειωμένη δραστηριότητα” του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ», συνέχισε.

Στην πόλη αυτή, η οποία είχε 280.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, δεν έχει πλέον «δίκτυα επικοινωνίας και δεν μπορούμε πλέον να τα επισκευάσουμε», πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε χθες να μειώσει «ριζικά» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις προς το Κίεβο και την Τσερνίχιβ, έπειτα από «ουσιαστικές» συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η κατάσταση δεν αλλάζει, η Τσερνίχιβ αποτελεί στόχο βομβαρδισμών του πυροβολικού και αεροπορικών» πληγμάτων, σημείωσε ο Τσάους.

Μετά την Μαριούπολη στον νότο, η Τσερνίχιβ είναι η πόλη που έχει δεχθεί τους περισσότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο δήμαρχος της Τσερνίχιβ Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε χθες ότι 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη εδώ και περισσότερο από έναν μήνα και ότι περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άμαχοι.

Η Γαλλία θα κρίνει τη Ρωσία «για τις πράξεις, όχι τις ανακοινώσεις»

Η Γαλλία θα κρίνει την Ρωσία «για τις πράξεις, όχι τις ανακοινώσεις» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ κάνοντας την εκτίμηση ότι ενδεχομένως η Μόσχα «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο παίζοντας το παιγνίδι της διαπραγμάτευσης».

«Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στην αξιολόγηση της προόδου των διαπραγματεύσεων», καθώς και για τις ανακοινώσεις περί «δραστικού περιορισμού» των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο Κίεβο και το Τσερνίγκιφ, δήλωσε η εκπρόσωπος στο ραδιοφωνικό δίκτυο της France Info, αναφερόμενη στην δήλωση του ρώσου υφυπουργού Άμυνας μετά το τέλος των χθεσινών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

«Οφείλουμε να κρίνουμε βάσει των πράξεων αυτά που έχει η Ρωσία να θέσει στο τραπέζι», επέμεινε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας και την φωνή της Γαλλίας στο κύμα της δυτικής επιφυλακτικότητας σχετικά με την πρόοδο προς την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και την διπλωματική λύση της σύρραξης.

«Στο παρελθόν έχουμε δει πολλούς γύρους που δεν έχουν δώσει κανένα αποτέλεσμα», υπενθύμισε αναφερόμενη στις ουκρανορωσικές συνομιλίες από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου.

«Έχουμε επίσης δει και σε άλλα πεδία την Ρωσία να παίζει το παιγνίδι της διαπραγμάτευσης για να κερδίσει χρόνο, για να συντηρήσει κάποια σύγχυση στις κοινές γνώμες», προειδοποίησε αναφερόμενη στην Συρία.

Το Τσερνίχιφ βομβαρδιζόταν όλη την νύκτα, παρά την χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε την λέξη υποχώρηση…Βλέπουμε ότι ο πόλεμος συνεχίζει να διαδραματίζεται στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους», είπε η Αν-Κλερ Λεζάντρ.

«Αυτό που διαπιστώνουμε σήμερα είναι ντε φάκτο η ρωσική επίθεση έχει συναντήσει σειρά εμποδίων, εμποδίων εσωτερικών εφοδιαστικών αλυσίδων, αλλά επίσης μία ουκρανική αντίσταση που δεν είχε προβλέψει…», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η γαλλική προεδρία δεν θέλησε να σχολιάσει τα αποτελέσματα του χθεσινού γύρου των ουκρανορωσικών διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε δυστυχώς να διαπιστώσουμε ότι οι Ρώσοι μειώνουν την ένταση των εχθροπραξιών προς την κατεύθυνση του Κιέβου και της Τσερνίχιβ», επιβεβαίωσε σήμερα ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αρεστόβιτς, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, σημείωσε παράλληλα όσον αφορά την Μαριούπολη, ότι σφοδρές οδομαχίες μαίνονται στην πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας και ότι η μισή πόλη έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ο Βιτάλι Κιμ, κυβερνήτης της περιφέρειας Μικολάγιφ στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίστηκαν επίσης γύρω από την κατεχόμενη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα και σε ολόκληρη την περιφέρεια.

«Δεν χαλαρώνουμε, εργαζόμαστε για την ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας», σημείωσε ο Κιμ.

Στο μεταξύ στη δυτική Ουκρανία, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Χμελνίτσκι δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Ο Σέρχι Χαμάλιι δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τους στόχους των πληγμάτων, αλλά σημείωσε ότι «εντοπίστηκαν» φωτιές και έγιναν έλεγχοι για να διευκρινιστεί αν υπήρχαν απώλειες.

Πηγή: newsbeast.gr