Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη για 5η συνεχόμενη μέρα και με εξαίρεση τα πρώτα 24ωρα, φαίνεται ότι το μέτωπο έχει παγιωθεί, καθώς οι Ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει επιτυχίες.

Σύμφωνα με χάρτη που παρουσιάζει ο independent.co.uk, η Ρωσία ελέγχει το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όχι όμως πλήρως, ενώ έχει καταλάβει αρκετά εδάφη βόρεια της Κριμαίας. Παράλληλα, έχει εισχωρήσει από τα βορειοανατολικά, ενώ σημαντική πρόοδο έχει καταφέρει γύρω από το Κίεβο.

Με βάση τον χάρτη όμως, ο ρωσικός στρατός δεν προσπαθεί να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά να ενωθεί με τα τμήματα που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων και προς τα βορειοανατολικά.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών εμφανίζονται λίγο πιο αισιόδοξες για την αντίσταση που φέρνει το Κίεβο, ενώ στη Μαριούπολη διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση όχι μόνο συνεχίζει να είναι ρευστή, αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα Ουκρανία και Ρωσία να θέλουν να ελέγχουν σημεία «κλειδιά», ώστε να έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

Χάρτης με τις περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία έως τις 27 Φεβρουαρίου:

Χάρτης του Associated Press, με την κατάσταση στο μέτωπο επιχειρήσεων, έως τις 27 Φεβρουαρίου:

«Σε κατοικημένες περιοχές οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο»

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του περιφερειάρχη της περιοχής, ο οποίος εξέφρασε φόβους για «δεκάδες νεκρούς».

Ανάλογους φόβους εξέφρασε λίγο νωρίτερα και το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το οποίο έκανε λόγο για «μαζικό βομβαρδισμό με πυραύλους», ο οποίος φαίνεται πως κατεγράφη και σε σειρά ερασιτεχνικών βίντεο τα οποία αναρτώνται στα κοινωνικά δίκτυα (δεν έχουν τεκμηριωθεί ως προς την αυθεντικότητά τους):

Πηγή: newsbeast.gr