Το Συμβούλιο των κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε σήμερα νέα απόφαση με την οποία καλεί τη Ρωσία να αποσυρθεί από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια στην Ουκρανία και να σταματήσει τις ενέργειές της εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας αυτής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το κείμενο, που παρουσίασαν ο Καναδάς και η Φινλανδία, ενέκριναν 24 από τα 35 κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο, διευκρίνισαν δύο διπλωμάτες με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η Ρωσία και Κίνα ψήφισαν κατά. Επτά χώρες απείχαν (Πακιστάν, Ινδία, Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Κένυα, Βιετνάμ, Σαουδική Αραβία). Δύο ήταν απούσες.

Είναι η τρίτη απόφαση του ΔΟΑΕ για το θέμα αυτό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που καλεί τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις ενέργειές της στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Είχαν ήδη εγκριθεί ανάλογες αποφάσεις τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, όταν οι συνεχείς βομβαρδισμοί στην Ουκρανία πυροδότησαν φόβους για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Στο κείμενο αυτό, το Συμβούλιο των κυβερνητών του ΔΟΑΕ «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του» απέναντι στην άρνηση της Ρωσίας να σταματήσει τις επιθέσεις της κατά των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Καλεί τη Ρωσία να εγκαταλείψει τις αβάσιμες διεκδικήσεις της στον σταθμό της Ζαπορίζια, να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της και το προσωπικό της και να σταματήσει «οποιαδήποτε ενέργεια» κατά των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας.

Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Ο πυρηνικός σταθμός έχει καταληφθεί, από τις αρχές Μαρτίου, από τις ρωσικές δυνάμεις και βρίσκεται σε ένα από τα εδάφη που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Πηγή: newsbeast.gr