Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε από έναν συνασπισμό χωρών στη Χάγη να υποστηρίξει την έρευνα του Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι «τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν» αν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει τώρα.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν μιλούσε στη συνάντηση ενός συνασπισμού χωρών υπό την ηγεσία της Βρετανίας, που περιλαμβάνει εισαγγελείς και υπουργούς Δικαιοσύνης από δεκάδες χώρες, οι οποίοι έχουν προσφέρει στο ΔΠΔ οικονομική, στρατιωτική και νομική βοήθεια.

Ο Χαν ξεκίνησε επίσημη έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στον μικρότερο γείτονά της.

Το Δικαστήριο θα εξετάσει πιθανές θηριωδίες και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές, ερευνώντας γεγονότα που φθάνουν ακόμη και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, αλλά το Κίεβο έχει εξουσιοδοτήσει το Δικαστήριο να διενεργήσει έρευνα στο έδαφός του και μια ομάδα ερευνητών συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία στην Ουκρανία.

Ο Χαν κάλεσε τις χώρες να ενωθούν ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για όποιες φρικαλεότητες. «Αν αδράξουμε αυτή τη στιγμή συλλογικά. Αν μπορούμε να οχυρώσουμε το κράτος δικαίου… είναι προς όφελος όχι μόνο αυτού του γραφείου ή του ΔΠΔ, αλλά και ολόκληρης της διεθνούς έννομης τάξης», είπε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Αν δεν ενεργήσουμε συλλογικά πιο εντατικά… τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν και η ιστορία θα μας κατακρίνει, μαζί με τα θύματα σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: newsbeast.gr