Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που επέστρεψε από την Ουκρανία, εξέφρασε την ανησυχία του για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που ελέγχεται από τους Ρώσους, στον οποίο η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση μετά την εισβολή.

«Η κατάσταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών μου», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της υπηρεσίας στη Βιέννη.

Οι εγκαταστάσεις «παραμένουν υπό ρωσικό έλεγχο», η ουκρανική ρυθμιστική αρχή δεν έχει τον έλεγχο, ωστόσο «πρέπει να προβούμε σε μια σειρά εργασιών το νωρίτερο δυνατό, τόσο από άποψη δραστηριοτήτων επιθεώρησης, επιτήρησης όσο και ασφάλειας», υπογράμμισε.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στη Ζαπορίζια, είναι εξαιρετικά σημαντικό», επέμεινε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ.

Υπό αυτή την οπτική, ο Γκρόσι είχε επαφές με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

«Οι διαβουλεύσεις μας συνεχίζονται, πρωτίστως με την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία», διευκρίνισε προαναγγέλλοντας μια συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους «σε λίγες ημέρες».

Όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές των ουκρανικών αρχών σχετικά με πυραύλους που πέταξαν πάνω από τις εγκαταστάσεις, στην αρχή της εβδομάδας, ο Γκρόσι δήλωσε ότι «έλαβε βίντεο». «Είμαστε στη διαδικασία της επαλήθευσης, αλλά αν επιβεβαιωνόταν μια τέτοια εξέλιξη, θα ήταν πολύ σοβαρή».

Πηγή: newsbeast.gr