Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες Μεγάλη Τρίτη (19/4) ότι η Οτάβα θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Ζελένσκι από την αρχή (σ.σ. της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου) και ανταποκρινόμαστε σε ό,τι χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα», διαβεβαίωσε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νιου Μπράνσγουικ.

«Το πιο πρόσφατο ουκρανικό αίτημα στον Καναδά είναι να τους στείλουμε βαρύ πυροβολικό, εξαιτίας της φάσης στην οποία εισέρχεται ο πόλεμος αυτή τη στιγμή» και η καναδική κυβέρνηση θα το ικανοποιήσει, συνέχισε.

Ο Καναδός πρωθυπουργός είπε πως θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Μεγάλη Τρίτη ότι 18 βαριά πυροβόλα θα παραδοθούν στην Ουκρανία, «πάρα πολύ σύντομα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, τον Τζον Κίρμπι. Βαριά όπλα συμφώνησαν να στείλουν επίσης το Βέλγιο και η Ολλανδία, ενώ και η Γερμανία ετοιμάζεται να ενισχύσει τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων καθώς εντείνονται οι μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας, με τις αρχές της χώρας να υποστηρίζουν πως ο πόλεμος έχει μπει σε νέα φάση και επίκειται η μεγάλη μάχη για την κυριαρχία του Ντονμπάς.

Ο κ. Τριντό ανακοίνωσε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο ακόμη 14 πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων δυο κορών του. Τυχόν πόροι τους στην καναδική δικαιοδοσία θα παγώσουν και δεν θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε οικονομική δοσοληψία στη χώρα. ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν πανομοιότυπα τιμωρητικά μέτρα προ ημερών κατά της Κατερίνα Βλαντιμίροβνα Τιχόνοβα και της Μαρία Βλαντίμιροβνα Βορόντσοβα υπό την υποψία πως θα μπορούσαν να «κρύβουν» τον πλούτο του Ρώσου ηγέτη.

Πηγή: newsbeast.gr