Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του μήνυμα που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του στα social media, ανέφερε πως τα ουκρανικά στρατεύματα ανακτούν εδάφη στην περιοχή του Κιέβου και απωθούν τους Ρώσους εισβολείς.

«Οι μαχητές μας προωθούνται στην περιοχή του Κιέβου και ανακτούν τον έλεγχο ουκρανικών εδαφών», τόνισε και συνέχισε: «Το Ιρπίν απελευθερώθηκε. Μπράβο! Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους εργάστηκαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Οι εισβολείς απομακρύνονται από το Ιρπίν, απομακρύνονται από το Κίεβο».

«Ωστόσο», ανέφερε, «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την ύπαρξη ασφάλειας σ’ αυτό το κομμάτι της περιοχής. Οι μάχες συνεχίζονται». Ο Ουκρανός πρόεδρος, υποστήριξε πως παρά τις επιτυχίες στα πεδία των μαχών, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να ελέγχουν μέρος του βόρειου Κιέβου και θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, παρόλο που υπάρχουν «εκατοντάδες καμένα οχήματα και υλικό που εγκαταλείπουν».

«Στις περιοχές του Τσερνίχιβ, του Σούμι, του Χαρκόβου, στο Ντονμπάς και στη Νότια Ουκρανία, η κατάσταση παντού παραμένει τεταμένη και πολύ δύσκολη», συμπλήρωσε.

Ο κ.Ζελένσκι είπε πως έως τώρα είναι γνωστό ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 143 παιδιά και πως η Μαριούπολη παραμένει υπό πολιορκία. «Ο ρωσικός στρατός δεν επέτρεψε την λειτουργία κανενός ανθρωπιστικού διαδρόμου και έτσι δεν διοργανώθηκε κανείς».

Οι προσπάθειες στο διπλωματικό πεδίο

Στο διπλωματικό σκέλος, τώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε τις επαφές που είχε με άλλους ηγέτες με φόντο τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Υποστήριξε πως στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, συμφώνησαν «να υποστηριχθεί περαιτέρω η άμυνά μας», ενώ γενικά τόνισε πως στις συνομιλίες του «συμφωνήθηκε να γίνουν πιο αυστηρές οι κυρώσεις προς τη Ρωσία». Μάλιστα, ανέφερε πως στη συζήτηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, η Ιταλία συμφώνησε να παίξει το ρόλο της εγγυήτριας της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Παράλληλα, δε, κάλεσε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην επιβολή νέων κυρώσεων ή χαλάρωση όσων έχουν επιβληθεί. «Τί να περιμένουμε δηλαδή, να εφαρμοστούν μονάχα αν γίνει επίθεση με χημικά;».

Επιπλέον, αναφέρθηκε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα μιλήσει σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. «Το σημαντικό δεν είναι να μιλήσω μονάχα μπροστά σε πολιτικούς, αλλά μπροστά σε εκατομμύρια, σε ολόκληρες τις κοινωνίες», ανέφερε.

Πηγή: newsbeast.gr