Η Ουκρανία ζήτησε από τη Βουλγαρία να επισκευάσει ορισμένα από τα βαρέα στρατιωτικά μηχανήματά της στα εργοστάσια όπλων που διαθέτει, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ μετά τη συνάντηση που είχε στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Βουλγαρία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όμως ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, καθώς το ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαφωνεί.

«Είναι ένα ειλικρινές αίτημα, το οποίο εγώ ο ίδιος θα παρουσιάσω στον κυβερνητικό συνασπισμό και ελπίζω ότι την επόμενη εβδομάδα, όταν θα ψηφίσουμε στο κοινοβούλιο για τη στρατιωτική-τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία, ότι θα είναι βασικό μέρος του πακέτου αυτού», είπε ο Πέτκοφ.

Το κεντρώο κόμμα PP του Πέτκοφ και άλλοι δύο εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό συμφωνούν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αλλά το τέταρτο κόμμα, οι Σοσιαλιστές, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο συνιστά άμεση ανάμιξη στη σύγκρουση. Οι Σοσιαλιστές διαφωνούν επίσης με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας αναμένεται ότι θα εγκρίνει την αποστολή κάποιας μορφής βοήθειας στην Ουκρανία, με τις ψήφους ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συμφωνία για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών μέσω του λιμανιού της Βάρνας

Παράλληλα, η Ουκρανία και η Βουλγαρία κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω του βουλγαρικού λιμανιού της Βάρνας, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ.

Ο Ζελένσκι δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ούτε άλλες λεπτομέρειες για τις ποσότητες των σιτηρών που θα μεταφερθούν μέσω του λιμανιού αυτού στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ουκρανικές εξαγωγές έχουν πληγεί σοβαρά από τη ρωσική εισβολή.

«Η Βουλγαρία θα χαρεί ιδιαιτέρως να γίνει η Βάρνα διαμετακομιστικός κόμβος για τα σιτηρά και τους ηλίανθους και να μεταφέρει όλα τα σιτηρά που δεν μπορείτε εσείς (να εξάγετε) μέσω των λιμανιών σας», είπε ο Πέτκοφ στον Ουκρανό πρόεδρο.

Πηγή: newsbeast.gr