Για τη χώρα του και τις κατεστραμμένες υποδομές της μίλησε την Τρίτη (13/12) ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητώντας ενεργειακή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του με τις κατεστραμμένες από τις ρωσικές επιθέσεις ενεργειακές υποδομές έχει ανάγκη από «τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ» επείγουσας βοήθειας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του πληθυσμού κατά την διάρκεια του χειμώνα κατά την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης Αλληλεγγύης προς την Ουκρανία που διεξάγεται στο Παρίσι.

«Έχουμε ανάγκη από πολλά είδη εξοπλισμού, μετασχηματιστές, υλικά για την αποκατάσταση των δικτύων υψηλής τάσης, τουρμπίνες αερίου…το ενεργειακό μας σύστημα έχει ανάγκη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εποχής της θέρμανσης, από επείγουσα βοήθεια από το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, δηλαδή εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Και αυτό θα στοιχίσει περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ» είπε.

«Κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή τρομοκρατία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπολογίζοντας σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το κόστος της ταχείας, προσωρινής αποκατάστασης των κατεστραμμένων από τις ρωσικές επιθέσεις υποδομών».

«Έπειτα από κάθε επίθεση προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, κάθε μέρα οι μηχανικοί μας καλούνται να αποσυνδέσουν εκατομμύρια Ουκρανών από το ηλεκτρικό δίκτυο».

«Οι γεννήτριες έχουν γίνει τόσο αναγκαίες όσο είναι και τα τεθωρακισμένα και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η κατάσταση του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος παραμένει δύσκολη, το έλλειμμα της ενέργειας παραμένει σημαντικό. Η επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών επηρεάζει αρνητικά τις συνθήκες διανομής και περιπλέκει το έργο των μονάδων αποκατάστασης», σύμφωνα με τις ουκρανική Ukrenergo.

Πηγή: newsbeast.gr